Akupunktúrás készülék vagy EFT

Akupunktúrás készülék vagy EFT

 

A múlt héten a következő hozzászólást kaptam a honlapról ingyenesen letölthető tanulmányom (amely különböző EFT esettanulmányokat tartalmaz) kapcsán:

Nekem van akupunktúrás készülékem, azzal pontosan ua. eredmény érem el, mint Te 12.500 Ft-ért. Mindenkinek ajánlom. (K. Gabriella)

Azóta is gondolkozom, hogy vajon Gabriellának igaza van-e abban, hogy pontosan ugyanaz az eredmény érhető el az akupunktúrás készülékkel, mint az EFT-vel.

Az alábbiakban szeretném megosztani néhány gondolatomat a blog olvasóival, és arra számítok, hogy értékes hozzászólások érkeznek ebben a témakörben.

Az kétségtelen, hogy az EFT ugyanazokat a pontokat használja, mint az akupunktúra és az akupresszúra. Különbség, hogy itt a pontokat kopogtatjuk, vagy masszírozzuk, míg az akupunktúra esetében a pontokat tűvel, az akupresszúra esetében nyomással stimuláljuk.

Ez önmagában előnyös lehet számos esetben, például ha valaki fél a tűszúrástól, vagy nem állnak rendelkezésre steril tűk. Vannak olyan esetek, amikor nem lehet semmilyen készüléket használni. Ilyen például Pintér László síbalesete, amiről a múlt heti blogban számoltam be, vagy az EFT alkalmazása szülés közben, amiről egy korábbi blog bejegyzésben lehet olvasni.

Mégis, ezek a különbségek csak technikai különbségek. Az EFT azonban lényegesen több puszta technikánál. Míg eredeti, Internetről megismerhető formájában úgy tűnik, mechanikus kopogtatásról van szó (és így is rendkívül hatásos!), az EFT továbbfejlesztett változatai szinte művészi szintre emelték a gyógyítást. Ugyanis van az EFT -nek egy olyan, gyakran elhanyagolt része, amely véleményem szerint ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga a kopogtatás. Ezek azok a mondatok és szavak, amelyeket kopogtatás közben mondunk.

Az EFT alapvetően abban különbözik minden más gyógyító módszertől, hogy nem tárgyként, hanem partnerként tekint a betegre.

Az EFT gyógyítás során a klienssel közösen keressük, hogy mi lehet az igazi oka a problémájának. Közösen keressük, együtt találjuk meg, és maga a beteg, a kliens mondja ki, hogy mi az oka a problémának. A kopogtatás során olyan szavakat használunk, amelyeket a beteg mondott ki először, és amely szavak az ő érzelmi világát fejezik ki. Amikor ráérzünk, amikor pontosan eltaláljuk, hogy milyen érzések vezettek azokhoz a tünetekhez, amelyekkel jelentkezett, akkor megkezdődik és nagyon gyorsan megtörténik a teljes gyógyulás.

Akupunktúrás készülék vagy EFT - az EFT hatásai

Akupunktúrás készülék vagy EFT – az EFT hatásai

Véleményem szerint a jelenlegi gyógyítási módszerek problémái két alapvetően hibás hiedelmen alapulnak:

 • a probléma a testünkkel van, azaz a testet kell gyógyítani
 • a gyógyítást egy kívülálló személy tudása, valamilyen eszköz, valamilyen fizikai beavatkozás (műtét), vagy valamilyen vegyszer (gyógyszer) hozhatja meg.

Ezek nagyon kényelmes hiedelmek, mert a betegnek nem kell tennie semmit, majd valaki meggyógyítja, majd bekap valamilyen pirulát, majd kipróbál néhány eszközt és minden rendben lesz. K. Gabriella hozzászólása is ezt a szemléletet tükrözi, hiszen van egy eszköz, ami mentesít attól, hogy elgondolkodjak azon, hogy mi is a bajom.

Az EFT mindkét hiedelemmel ellentétes nézetet vall:

 • A problémáink hátterében mindig valamilyen érzelmi, lelki ok húzódik meg, és ezt a rendszeresen visszatérő negatív gondolatok okozzák
 • Minden segítő személy, minden külső eszköz csak annyiban lehet hatásos, amennyiben segít a negatív gondolatok felismerésében és átalakításában.
 • Amennyiben a rendszeresen visszatérő negatív gondolatok nem változnak, lehet, hogy a tünetek csökkennek, vagy elmúlnak, de más formában, más területeken ismét fel fognak bukkanni.

Az EFT hatásai

Az EFT több szinten és többféle módon is hatásos. Először is a beteggel folytatott hosszú (általában egy órás) beszélgetés, amelynek során olyan dolgokat mondhat el, amelyeket még soha senkinek nem mert elmondani, önmagában is hatásos. Másodszor az emberi érintés maga is gyógyít.

Harmadszor az EFT képes a tüneteket, a mögöttes érzelmi-lelki okokat és a rendszeresen visszatérő negatív gondolatokat egyszerre kezelni. Ezért úgy gondolom – és sok éves tapasztalataim is ezt bizonyítják -, hogy az EFT hatásai nem ugyanolyanok, mint az akupunktúrás készüléké.

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

12 komment : “Akupunktúrás készülék vagy EFT”


 • A témafelvetés tökéletes. Rávilágít az EFT titkára, mint új tudatosságunk egyik eszközére, s magára az újfajta tudati működésre. Egónk kívülről, lelkünk belülről. Eddig bajainkra/problémáinkra koncentrálva – ezáltal újra-teremtve/”gyarapítva” – negatív, tagadó, ellenálló, támadó, (ellenfél-ellenség-betegség)módon viszonyultunk dolgainkhoz. “Aminek ellenállsz, az megerősödik”. Új tudatunk fénye – magasabb frekvenciája – problémáink, bajaink negatív sötét, érzelmi töltését (mint egy villanykapcsoló) egy pillanat alatt képes pozitív energiává változtatni. E fény által egyszerűen “elő-jelet” vált. Mert, “amit el/be-(lelkedben megélve) fogadsz , illetve el/ki(egódból kiszabadítva, tépve) engedsz, az megváltozik”. Esetünkben meggyógyul-meggyógyít. Ez az apokalipszis: a “lepel lehullása”, a felismerés, a megvilágosodás, az új tudatosság.

 • Kicsit szkeptikus vagyok az EFT technikával,szerintem nem minden betegség oka lelki,aki így akarja nézni az így is látja.Gondoljunk csak a gyerekek betegségeire még nem igazán fojtottak el semmit még is komoly problémákkal küszködnek.
  A másik hogy a “mindent gyógyít” kicsit erős,mert ha annyira hatásos lenne akkor az összes poszt traumatikus,szorongásos és depressziós ember már rég gyógyult lenne.
  Mint technikát nem találom egyetlen szakember kelléktárában sem holott ők törekszenek a hatékonyságra,mert ha kezelhető valaki 4 alkalom alatt minek nyűglődnének vele évekig?
  A pénzéért?Nem hiszem.Ha helyzet az hogy ha híre megy egy gyors és hatékony módszernek akkor úgy is keresik a terapeutát és akkor úgy keres többet!
  Tök mind egy honnan jön a pénz:új betegtől vagy a régitől.

  • Kedves Sanyi!
   Egyáltalán nem csodálkozom, hogy kicsit szkeptikus. Ugyanis nagyon sok és nagyon érdekes gyógyulás történik az EFT-vel. Az is érdekesség, hogy nem szükséges a lelki okot keresni, lehet kopogtatni a testi, fizikai tünetekre. Az esetek túlnyomó többségében (80-90 %-ban) kiderül, hogy mi a lelki háttér, akkor is, ha nem kutatjuk kifejezetten. Amennyiben nem derül ki, az EFT-vel akkor is megszüntethetők a fizikai problémák. A kisgyermekekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy mindent megéreznek, sokkal inkább, mint a felnőttek. És ez nem csak a megszületésük után van így, hanem a fogantatás utáni 8-10. héttől kezdve. A magzat az anya minden érzelmi rezdülését átéli és az amygdala nevű szervében tárolja. számos probléma és fizikai betegség a magzati korra és a születésre vezethető vissza. Ilyenekkel is foglalkozunk, kisgyermekek esetében az anyán keresztül.
   Soha nem mondjuk, hogy az EFT mindent gyógyít, csak azt mondjuk, hogy mindenre meg kell próbálni! Természetesen depressziós, poszttraumás , szorongásos esetek sokaságát kezeltük már sikerrel. Jelenleg viharos gyorsasággal terjed világszerte, mintegy 10 millió embert kezeltek eddig sikerrel az EFT-vel. Magyarországon most kezd terjedni – és a jelenlegi egészségügyi állapotok mellett valószínűleg itt is sokakon fog segíteni. A hivatalos orvosi, pszichológusi, pszichiáteri szakmák még nem fogadták el, viszont nálam már több orvos, pszichológus, egészségügyi szakdolgozó, stb. megfordult már részben páciensként, részben pedig a tanfolyamaimon, ahol megtanulták a módszert.
   Üdvözlettel
   Sághy András

  • Kedves Sanyi!
   Nem tudom, elvégezted-e az EFT-t? Én az internetről kezdtem tanulni, meg olyan emberektől, akik elvégezték és használják a módszert. Rendkívül jónak tartom, valóban mindenre alkalmazható. Mondom én, aki spirituális pap, Reiki mester és tanár vagyok és itthon többféle módszerrel kezelek eredményesen. A gyermekek betegsége a szülői problémákra vezethető vissza. Ne felejtsd el, ha egy beteg gyermeket pszichológushoz viszel, a szülőket kezdi kezelni. Van karmikus betegség is, valamelyik előző életünkből hoztuk. Sejtjeink évezredes információkat tárolnak, időnként azokkal kell harcba szállnunk. A másik, hogy mindennek, de mindennek, még egy balesetnek is lelki háttere van. Ha egy új beteg jön hozzám, az első két órában csak beszélgetünk, döbbenetes lelki traumák jönnek föl, főleg gyermekkorból, ami a mostani betegségüket okozzák. Ezt is meg lehet oldani az EFT-vel.
   Szeretettel üdvözöllek ismeretlenűl:
   Judit

 • Nagyon jó a kérdés.
  Nekem az a véleményem, hogy bármi segíthet. Ráhangolódás kérdése. Sőt, még eszközre sem lenne szükség. A baj csak az, hogy annyira eltávolodtunk a természetünktől, hogy nehezebben, lassabban érzünk rá az igazi megoldásainkra. A különböző módszerek (eszközök) megismerése, betanulása, elsajátítása (kezelése) csak segítheti a keresésünket. Íly módon elképzelhető, hogy ugyanaz az eredmény az egyiknek a kézi kopogtatással, a másiknak a gépi akupunktúrával jön be.
  Nekem az eft hatása azért volt látványosabb a szimpla akupunktúrával szemben, mert a beszélgető partner nemcsak stimulálta az energiapályákat, de megpiszkálta az érzelmeimet is, az pedig nálam jó hatást váltott ki.

 • Kedves András!
  Az eddigi hozzászólásokat azzal egészítem ki, hogy: a kezed mindig kéznél van! Íme egy friss példa.
  Ma este a Sportarénában barátnőimmel megnéztük a 75 éves Mojszejev Együttes jubileumi előadását. A helyszínen döbbentünk rá, hogy a jegyünk tulajdonképpen a “kakasülőre” (no jó, mi nők vagyunk, nekünk a “tyúkülőre”) szól. Barátnőim közül az egyiknek igen erős tériszonya van (volt?)és csak hosszas rábeszélésre sikerült rávenni, hogy előbújjon a bejárat fedezékéből és feljöjjön a lépcsőn a helyünkig. Sápadtan, szemét lehunyva ült, és csak azt ismételgette, ez nem fog menni, ez nem fog menni. Ekkor megfogtam a kezét, és fülébe suttogva a mondatokat, elkezdtem a ráhangolást. Nem akartam nagy feltűnést kelteni, ezért saját magán kopogtatott úgy, hogy én magamon “előkopogtattam”. Nem volt túl sok időnk, mert hamarosan elsötétült a nézőtér és elkezdődött a tánc. Én fejben folytattam tovább. Egyszer csak azt láttam, hogy barátnőm előveszi a színházi látcsövét, és azon keresztül nézi a színpadot. No ettől kezdve már én is csak az együttesre figyeltem. Igaz, szünetben, és amikor vége lett az előadásnak, kapaszkodott, amíg biztonságban nem érezte magát, de csak annyira, mint mi mindannyian.
  A történethez hozzátartozik, valaha nekem olyan erős tériszonyom volt, hogy a régi épületek második emeleti függőfolyosóján – ha már nem volt más választásom – csak a fal felé fordulva, tenyérrel a falba kapaszkodva, reszketve, szédülve, émelyegve tudtam végigmenni. Aztán jött kedves András az első EFT tanfolyamod, ha jól emlékszem 2006-ban. Gondolom nem árulok el titkot, ha leírom, hogy a tanfolyamokon elméleti és gyakorlati oktatás folyik. Így esett, hogy a partnerem azon melegében kikopogtatta belőlem, és ez az eredmény még most is tart…

 • Mindenkinek igaza van a maga módján,de van egy harmadik oldal is, az
  önkezelés. Akinek nincs pénze kezelésre (tanfolyamra), nincs eszköze, de
  megtanulja könyvből v. on-line a technikát, mert a semminél jobb, sokkal jobb. Kedves Titi, mielőtt rólam is felállítaná a diagnózist, tájékoztatom, hogy érzelmileg rendben vagyok, pénz- félelmeim nincsenek és Sághy Andrásnak
  nagy tisztelője vagyok.
  Üdvözlettel Pestiné Marika

  • Kedves Marika,

   Az öngyógyítás valóban nagyon fontos! Elengedhetetlen része a saját magunkért történő felelősségvállalásnak. Aki nem vállalja be, annak nehezebb a saját egészségét fenntartani.

   viszont azt is megtapasztaltam a saját bőrömön, hogy vannak olyan krízishelyzetek az életben, amikor nagyon nagy szükség van egy hozzáértő külső szakértő segítségére. Nekem nemrég volt egy ilyen helyzet, amiből András segített ki, többek között az éles figyelmével és a jól eltalált mondataival. Ezekkel olyan nagy félelmeket is semlegesíteni tudtunk, amikről egy tapasztalatlan szem lehet hogy észre sem vette volna, hogy butaságok, hanem az élet velejárójának tekintette volna őket.

   Nem tudom, hogy az akupunktúrás készüléket milyen eredménnyel tudtam volna alkalmazni ebben a helyzetben, valamit biztosan javított volna az állapotomon. Viszont azt vettem észre, hogy – kapcsolódva a pénz-félelmek témához – akinek úgymond “nincs pénze” ÉFT kezelésre, még akkor sem, ha nagyon szüksége lenne rá (vagy sérelmezi, hogy egy hatékony gyógyító magas árat kér), annak nagyon érdemes arra dolgoznia öngyógyítással – majdnem mindegy, hogy ÉFT-vel vagy máshogy – , hogy miért nincs pénze, miért nem tud (akar) rá szánni, és hogyan tudna rá találni mégis. Nagyon is elképzelhető, hogy sok pénzzel kapcsolatos rossz érzés fog nála feljönni!

 • Igen, hasznos volt ez a blog.
  Mindazonáltal védelmembe szeretném venni Gabriellát és mindazokat, akik humbugnak gondolják az EFT-t.
  Igen, kívülről várjuk a segítséget. Ez természetes hozzáállás, ezt tanultuk, ebben nőttünk fel, hogy ha baj van, akkor gyerünk az orvoshoz. Az emberek egy része viszont kezdi észrevenni, hogy az orvostudomány fejlettségéhez képest iszonyatos mennyiségű testi problémával küszködünk, sőt pontosan érezzük – ma már a tudományos orvosi álláspont is az -, hogy ezek a problémák a lelki dolgainkkal függnek össze. Hogy hogyan, azt nem értjük pontosan, ezért nem is tudunk ezzel igazán mit kezdeni.
  Az EFT maximálisan segíthet ebben: nem csak egyértelművé teszi, hogy összefüggnek az érzelmi-, gondolati- és testi problémáink, hanem meg is oldja őket.
  Üdvözlettel: Markó Krisztina

 • Alapvetően optimista alkat vagyok, kreatív területen dolgozom, szeretem a munkám, és mindig többet vállalok, mint ami kényelmesen elvégezhető, mert a stressz stimulál. Mostanában már tudok azonban nemet mondani.
  Amiért írok: az EFP mondatai fogtak meg abban, amit eddig olvastam. Ismételgessek pozitív mondatokat, attól billenne helyre a dolog?
  Egyik reggel arra ébredtem, hogy szinte kimondva megfogalmaztam, a kutyának se hiányoznék, ha megdöglenék. Ez a negatív mondat, amely ellen küzdök minden percben pozitívakkal, mégis visszatér. Meg is van a hatása: egészségem itt-ott megrendülget, nap mint nap. Tkp. sok mindent átlátok, a problémáimat… nem valószínű, hogy ott Önnel jönnék rá valami falrengetőre. Valóban a kopogtatásnak lenne hatása?

  • Kedves Zsuzsa!
   Nagyon fontos tudnia, hogy az EFT-ben nem használunk pozitív állításokat mindaddig, amíg a negatív érzések alacsony szintre nem csökkennek. Az EFT ebben is különbözik más módszerektől, tehát egyáltalán nem pozitív mondatok ismételgetéséből áll. Ugyanis a pozitív mondatok ismételgetése az emberek jelentős részénél, körülbelül 40%-ánál (többek között Önnél is), kifejezetten rontják az illető állapotát, kifejezetten negatív érzéseket idéznek elő, és ahányszor elmondja a pozitív mantrát, annyiszor ront az állapotán. Ismét hangsúlyoznám, hogy nagyon fontos, hogy mit és hogyan mondunk.
   Egyébként nagyon sok ember jut olyan felismerésekre a kezeléseinken, amikre még soha sem gondolt, és nem csak azt ismeri fel, hogy miért jutott oda, ahol tart, hanem azt is felismeri, hogy hol a kijárat. Nem biztos, hogy Önnel is ez történne, de talán nem is lehetetlen.
   Önmagában a kopogtatás is hatásos és önmagukban a közben elmondott szavak is, az igazi hatást azonban ezek magas színvonalú kombinálásával érjük el.
   Üdvözlettel
   Sághy András

 • A hölgynek valószínűleg érzelmi blokkjai, félelmei vannak a pénzzel kapcsolatban, nem tudja megfizetni a kezelést, ezért választ egy olcsóbb(nak tűnő) megoldást.
  Mint tudjuk, az olcsó gyakran drága.
  Megpróbálhatná a készüléket ezekre a pénz-félelmekre is alkalmazni, kíváncsi vagyok, mi lenne az eredmény.
  Mert azt, hogy az ÉFT-vel milyen javulást lehet e téren elérni, néhányan már ismerjük.

Szóljon hozzá Ön is!