Az EFT hatásai labdarúgók teljesítményére – 2. rész

Az EFT hatásai a labdarúgók teljesítményére – 2. rész

Írta: Tam Llewellyn-Edwards Phd és Mary Llewellyn-Edwards BA

 

Ez a cikk az idei ACEP konferencián elhangzott előadás rövidített változata. Bemutatja, hogy egyetlen rövid EFT kezelés miként befolyásolta két angol női futball csapat teljesítményét. Ez egy véletlen kontrollált vizsgálat volt, kiegészítve egy nem kontrollált ellenőrzéssel.  Az eredmények szignifikáns javulást mutatnak a szabadrúgásból elért gólok esetében. Az eredmények megerősítik az EFT-vel kapcsolatban végzett korábbi vizsgálatok eredményeit. Az első részben bemutattuk a kísérlet lényegét és az eredményeket, ebben a részben pedig az eredményeket elemezzük.

A cikket ismertető blog első részében részletesen leírtuk a két női labdarúgó csapattal végzett kísérlet lényegét (itt olvashatja el), és táblázatos, illetve grafikus formában bemutattuk az eredményeket (itt tekintheti meg). Ebben a részben az eredményeket értékeljük.

Eredmények

A szabadrúgás eredményeket abból a szempontból értékeltük, hogy van-e statisztikailag szignifikáns különbség az EFT kezelés előtti és utáni eredmények (aktív csoportok), illetve a hagyományos edzői tanácsadás előtti és utáni eredmények (kontroll csoport) között. Egy ilyen kis mintán nem volt lehetséges a normál eloszlás vizsgálata.

Alap hipotézisünk az volt, hogy az EFT kezelés nem javítja szignifikánsan a játékosok teljesítményét a kontroll csoport teljesítményéhez képest. Mivel a kísérlet számszerű eredményeket hozott, lehetséges volt az eredmények statisztikai vizsgálata. (A blog olvasóit szeretném megkímélni a statisztikai számítások részleteitől, ezért ezen a helyen csak a szöveges értékelést ismertetem. Kérésre azonban szívesen megküldöm az eredeti angol nyelvű cikket. Sághy András)

Az eredmények azt mutatták, hogy a javulás statisztikailag szignifikáns volt az EFT kezelés esetében, míg nem szignifikáns az edzői tanácsadás esetében.

A részletes statisztikai számítások azt mutatták, hogy a kontroll csoport esetében az alap hipotézis (azaz, hogy az edzői beavatkozásnak nincs szignifikáns hatása) igaznak bizonyult, míg a 16 éven felüli, a 16 éven aluli és az összesített csoportban az alap hipotézis nem igaz (azaz az EFT kezelés statisztikailag szignifikáns javulást hozott a teljesítményben.).

Az EFT hatásai labdarúgók teljesítményére - 2.

Az EFT hatásai labdarúgók teljesítményére – 2.

 Elemzés

A kísérletnek nem az volt a célja, és nem is volt elvárható, hogy az EFT kezeléssel javítsuk a játékosok technikai képességeit, hanem az, hogy csökkentsük az attól való szorongást, hogy megfigyelők előtt kell bemutatni a szabadrúgási képességüket. A szorongás hatása lehet az oka annak a váratlan eredménynek, hogy a kontroll csoport eredménye romlott a hagyományos edzői beavatkozás hatására. Az edzői értékelés az egyes játékosok teljesítményét illetően valószínűleg növelte a szorongást, és ez vezethetett a gyengébb eredményhez. Ez a teljesítményromlás Dawson Church korábbi kísérletében is megfigyelhető volt.

A legtöbb korábbi kísérlet az EFT hatékonyságának mérésére a pszichológiai distresszt vizsgálta, de néhány vizsgálat kiterjedt a sport teljesítmény javítására is. Számos publikáció jelent meg sportolók egyéni teljesítményének javulásáról.

A jelen vizsgálat szempontjából a legfontosabb előzmény Dawson Church már említett vizsgálata. Abban a vizsgálatban kosárlabda játékosok egy csoportjának teljesítmény javulását vizsgálták egy rövid EFT kezelés után. Dawson Church vizsgálata 20,8%-os javulást mutatott EFT kezelés után, míg a kontroll csoport teljesítménye 16,6%-kal romlott (hagyományos edzői tanácsadás után). A saját jelenlegi kísérletünk tökéletesen alátámasztja a korábbi vizsgálatok eredményeit. Az aktív csoportok góllövési eredménye 40, illetve 45%-kal javult, míg a kontroll csoport eredménye 4%-kal romlott.

A saját kísérletünk korlátja a minta kis mérete (összesen 18 fő). Ezt a hiányosságot statisztikai módszerekkel igyekeztünk kiküszöbölni (hogy az egyéni eltéréseket kompenzáljuk). Ennek ellenére szükségesnek tartjuk a kísérlet megismétlését nagyobb mintán, hogy kiderüljön, hogy az eredmények tipikusak-e.

Nem-sportolókon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az EFT csökkenti a stresszt, és az eredmények az utókövetés során is tartósnak bizonyulnak. Az EFT-vel klinikai körülmények között végzett vizsgálatok nagymértékű és nagy hatékonyságú beavatkozásnak találták az EFT-t a pszichológiai problémák széles körére. A vizsgálatok kimutatták, hogy a stressz markerek, például a kortizol nevű stressz hormon javulást mutat az EFT kezelés hatására.

A jelen vizsgálatunk eredményei konzisztensek a korábbi vizsgálati eredményekkel, és azt mutatják, hogy az érzelmileg színezett emlékek kezelése az EFT-vel fiziológiai javulást eredményez.

Következtetések

Klinikai jelentések, és sportolók edzőinek beszámolói azt mutatják, hogy az EFT-t már alkalmazzák a profi és amatőr golfozók, baseball játékosok, amerikai futballisták és labdarúgók edzésében. A jelenlegi tanulmányunk, összhangban Dawson Church korábbi vizsgálataival, azt mutatja, hogy egy nagyon rövid, nagyon alapszintű EFT kezelés is növeli az élsportolók teljesítményét. Az EFT stressz-csökkentő hatásának alkalmazása a sportban további kiterjedt vizsgálatokat igényel. Célszerű lenne megvizsgálni azt, hogy az EFT hosszútávú alkalmazása tovább javítja-e az eredményeket.

Mostani kísérletünk alátámasztja Dawson Church eredményeit és új alkalmazási lehetőségeknek nyit utat az Energia Pszichológia területén.

 

Találkozzon személyesen az EFT Mesterekkel!
Tam és Mary Llewellyntől az EFT alkalmazásának alapjait és továbbfejlesztett változatait könnyedén, 2 napos tanfolyamok keretében tanulhatja meg!

RÉSZLETEKHEZ KATTINTSON IDE!

 

 

 

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

 

0 komment : “Az EFT hatásai labdarúgók teljesítményére – 2. rész”


  • Még nincs komment

Szóljon hozzá Ön is!