Fontos kérdések

Fontos kérdések

 

Nemrég kaptam egy e-mailt, amelyben egy elég fontos kérdés szerepelt. Úgy gondolom, a mai blogban erre válaszolok, mert sokakat érdekelhet.

“Az egyik ismerősöm már kétszer járt Önnél a felszedett fölösleges kilók eltüntetése ügyében. Eddig egy dekát sem fogyott, viszont nagyon lelkes, elégedett és megint el akar menni Önhöz. Nem értem.”

Ennek az lehet az oka, hogy – valószínűleg – az EFT az egyetlen olyan módszer, ahol a klienst nem úgy tekintjük, hogy meg akarjuk “javítani”, kicserélni benne néhány alkatrészt, “lefaragni” néhány kilót. Az EFT kezelés során az előttem ülő embert partnernek tekintem és közösen keressük, hogy mi lehet a gyökere a problémájának. Ha ezt megtaláljuk, kopogtatással könnyen meg tudjuk oldani.

Ezért az EFT kezelés nem arra koncentrál elsősorban, hogy milyen tüneteket közöl az illető, hanem arra, hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket.

Amikor valaki azt mondja, hogy “felszedtem néhány kilót”, nem azt ajánlom neki, hogy valamilyen vadonatúj csoda-fogyókúrát alkalmazzon. Hanem azt próbálom kideríteni, hogy miért szedte fel azokat a kilókat. És miért pont akkor.

Az EFT a probléma gyökerét keresi

Az EFT a probléma gyökerét keresi

Az említett esetben is ezzel foglalkoztunk. Az én szerepem az EFT kezelés ezen fázisában annyi, hogy jó kérdéseket tegyek fel, amelyek ráébresztik az illetőt a lehetséges okokra. Ilyen kérdések például:

Mikor kezdődött? Mióta van ez a problémája?

Ha sikerül behatárolni az időpontot, akkor valószínűleg az ezt megelőző 1/2-1 évben keletkeztek az érzelmi problémák. Ha éppen súlycsökkentésről van szó, megkérdezem azt is, hogy az élete során mikor nőtt és mikor csökkent a súlya. A hasonló, ismétlődő  élethelyzetek hasonló érzelmi problémákat és hasonló tüneteket okozhatnak.

A következő kérdés lehet például:

Ha ennek a problémájának lenne valamilyen lelki oka, mi lehetne az?

Az emberek 80-90%-a erre a kérdésre határozottan és pontosan tudja a választ. Sajnos ezt a kérdést nagyon ritkán teszik fel. Pedig ezen az úton elindulva és az EFT módszert alkalmazva egyszerűen oldhatók ezek a lelki problémák.

A történetünkben szereplő hölgy is azonnal felsorolt 5-6 olyan lelki okot, amelyek a tüneteit okozhatják. Persze azonnal jön a kérdés: akkor hogy lehet, hogy még mindig nem fogyott le?

Ennek az az oka, hogy egy-egy lelki probléma “megoldásához” a probléma összes “oldalát”, a hozzá kapcsolódó összes rossz érzést, az adott probléma kezelése kapcsán felbukkanó emlékeket, gondolatokat, érzéseket is helyre kell tenni. Egy-egy kezelés során legfeljebb 1-2 lelki probléma kerül megoldásra ilyen komplex módon. Az illető hölgy esetében eddig összesen 2-3 problémáját oldottuk meg. Még hátra van néhány. És az is elég valószínű, hogy az első alkalommal nem mindet sorolta még fel. Ezeknek a lelki okoknak a kezelése során, egy bizonyos ponton elkezd majd a súlya is csökkenni. Az EFT legfontosabb tényezői közé tartozik a türelem és a kitartás.

De akkor hogy lehet, hogy mégis elégedett?

Ennek az az oka, hogy azokat a problémákat, amelyeket ő a legfontosabbnak gondolt az első alkalommal, már megoldottuk. Ezek már nem zavarják. És ezek már nem is fognak visszatérni. Úgyhogy ő most sokkal jobban érzi magát, mint a kezelés megkezdésekor. És ez önmagában is eredmény.

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

1 komment : “Fontos kérdések”


Szóljon hozzá Ön is!