Hogyan gyógyít az EFT – 1. rész

Hogyan gyógyít az EFT? – 1. rész

 

A napokban az egyik kliensem, aki már többször járt nálam EFT kezelésen, azt kérdezte: hogyan gyógyít az EFT?

Azt válaszoltam, a kopogtatás önmagában is hasznos, a szöveg, amit közben mondunk, önmagában is hasznos, de a kettő együtt csodát művel.

A kliensem azt válaszolta, hogy van itt valami más is…

Például az, hogy van valaki, aki 1-1,5 órán keresztül teljes mértékben rá figyel, akinek biztonságosan elmondhat olyan dolgokat, amit még senkinek nem mondott el, aki kérdez, jegyzetel, visszatér egy-egy mondatra vagy szóra – mindez önmagában gyógyító hatású…

Amit mondott, elgondolkoztatott. Hiszen az EFT alkalmazása során valóban másként kezeljük a vendégeinket, mint más módszereknél. Mi partnernek tekintjük azt, aki ellátogat hozzánk, aki felelős a saját sorsáért, akivel együtt keressük, mi is lehet az oka azoknak a tüneteknek, amelyekkel felkeresett. Az alábbiakban összeírtam néhány olyan tényezőt, amelyek szerintem hozzájárulnak a gyógyuláshoz, és amelyeket magam is alkalmazok.

1. Először is rendkívül fontos, hogy teljes mértékben bízom abban, hogy képes vagyok segíteni. Tudom, hogy a kezemben van egy olyan módszer, az Érzelmi Felszabadítás Technikája, amelyet bármilyen probléma esetén tudok használni. Ha elég ügyes, elég kreatív, elég kitartó vagyok, biztosan rájövök, hogy az adott esetben melyik EFT módszert hogyan célszerű alkalmazni. Tudom, hogy minden esetben van megoldás.

2. A terápiás ülés legfontosabb része a rokonszenvteremtés. Ha a kliens nem bízik bennem, akkor nem nyílik meg, és nem lesz előrehaladás. Abszolút biztonságban kell magát éreznie. Ehhez tartozik a környezet, a viselkedésem, a gesztusaim, a szavaim, a bátorítás. Amíg nem érzem rajta, hogy biztonságban érzi magát, nem kezdem el a kopogtatást.

3. Kíváncsi vagyok az előttem ülő emberre. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan érzi magát, mi történt vele, mióta nem találkoztunk, mit érzett, mit álmodott, hogyan változtak a kapcsolatai, stb. Ha elég kíváncsi vagyok, hamarabb jövök rá arra, amire a leginkább kíváncsi vagyok:  vajon mi lehet ennek az embernek az igazi problémája?

4. Nincsenek előítéleteim. Bármit mond, elfogadom, úgy ahogy mondja. Soha nem vitatkozom. Ezek az ő érzései, meggyőződései. A terápiás ülés során megismerem, hogy mi az, amit ő lát a világból és mi az, amit nem lát. Ez lehetővé teszi, hogy új lehetőségeket mutassak neki, amelyeket eddig nem vett észre. De soha (de soha!) nem tanácsolok semmit. Csak kérdezek. Neki magának kell rájönnie arra, hogy van választása és melyik az ő számára helyes választás.

 

Hogyan gyógyít az EFT?

Hogyan gyógyít az EFT?
Kézzel, szívvel, és lélekkel

További tényezők is szükségesek ahhoz, hogy a gyógyulás megtörténjen.
Erről írok a következő bejegyzésben, melyet pár nap múlva küldök el.

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

 

6 komment : “Hogyan gyógyít az EFT – 1. rész”


 • Kedves András!
  Jónak tartom a blogja cikkét, az érzelmek hatásáról az egészségre. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, nem olyan közkeletű.
  A személyes hangvételű írását nagyon szépnek érzem, az ilyenfajta viszonyulásnak még a szándéka is felemelő.
  Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm, Mária.

 • Nagyon hasznos blogbejegyzés! Erősít engem, EFT-alkalmazót, a bizonytalanságomat csökkenti. Erősíti a kliensben a meggyőződést, hogy jó helyen próbálkozik, ha az EFT-t választja problémái megoldásához.
  Mindezt hébe-hóba eddig is tudtam, de nem volt rendszerbe szedve a fejemben. Köszönöm! M. K.

 • Üdvözlöm !
  A MAI ROHANÓ VILÁGUNKBAN NAGYON FONTOS LENNE , HOGY VALAKI ODAFIGYELJEN RÁNK.A BIZALOM ÉS A MÁSIK EMBER MEGÉRTÉSE MÁR FÉL GYÓGYULÁST JELENTENE DE HA EZEKEN A BAJOKON MÉG SEGÍTENI IS LEHETNE ILYEN EGYSZERŰ TERÁPIÁVAL AZ NAGYON JÓ LENNE .CSAK SAJNOS AZ ÖN ÉS AZ ÖNHÖZ HASONLÓ SZAKEMBEREKET EGYRE KEVESEBB RÁSZORULÓ TUDJA FELKERESNI AZ ANYAGIAK MIATT.(AZ OLYAN EMBEREKRE GONDOLTAM AKIKNEK MEGÉLHETÉSI PROBLÉMÁJUK VAN , AMI AZTÁN HOZZA MAGÁVAL A TÖBBI GONDOT-ÉS BETEGSÉGET AMIN SEGÍTENI LEHETNE)
  KÖSZÖNÖM HASZNOS VOLT, ÉS LENNE MINDENKINEK !

  • Kedves Erika!
   Gondolkozom azon, hogyan lehetne az olyan rászorulókon is segíteni, akik nem tudják a kezelés vagy az oktatás teljes árát megfizetni. Ebből a célból létrehoztam a Human Harmony Alapítványt, ennek a működéséről megfelelő időben a blogon is beszámolok majd. András

 • Szimpatikus írás, köszönöm.

 • Kőszőnőm a blogot,hasznos volt.Bennem is felmerültek kérdések.Sok igazság van abban amit ir.Kiváncsian várom a folytatást.Üdvőzlettel Vali

Szóljon hozzá Ön is!