Nem hiszem el!

Nem hiszem el!

 

Az egyik tanfolyamom közben telefonált egy angolul beszélő férfi, aki azt kérte, hogy sürgősen fogadjam, mert kibírhatatlan fájdalmat érez a jobb kezében. Úgy hallotta, hogy nálunk egy különleges masszázs van, ami alkalmas a fájdalom megszüntetésére. Elmondtam neki, hogy valóban foglalkozunk masszázzsal is, de az EFT -t hatékonyabbnak tartom. Megállapodtunk, hogy este 7 órakor meglátogat.

Amikor megérkezett, közölte, hogy csak a masszázst hajlandó elfogadni; csak a jobb kezét szabad masszírozni; semmilyen szöveget nem hajlandó utánam mondani; miután nem angol anyanyelvű, nem tudta pontosan leírni a fájdalom természetét.

Annyit azért sikerült kinyernem belőle, hogy egy nagy informatikai cég küldte Magyarországra, egy több éves projekten dolgozik, és körülbelül 1 hónapja fáj a jobb karja. A legjobb orvosok kezelik, kapott kenőcsöket, túl van egy injekció kúrán, de a fájdalom egyre erősebb, és nagyon zavarja a munkájában és a mindennapi életében.

Megkérdeztem, hogy egy 0-10-ig terjedő skálán milyen erős a fájdalom most. Azt válaszolta, 10-es.

Megkérdeztem, van-e valamilyen stressz az életében. Ezt azért kérdeztem, mert tudom, hogy a stressz és a fájdalom összefügg, sőt a krónikus fájdalmakat mindig valamilyen stressz okozza. Ha tudunk valamit a stressz okairól, az EFT -vel könnyedén megszüntethetjük a fájdalmakat. A páciens azt válaszolta, hogy ne foglalkozzak a stresszel, neki a jobb karja fáj, kezdjük el a masszázst.

Mielőtt elkezdtem masszírozni a jobb karját, megkértem, hogy erősen gondoljon a fájdalomra. Masszírozás közben gondosan ügyeltem arra, hogy az EFT -ben használatos pontok közül azokat, amelyek a kezén találhatók, különleges módon masszírozzam.

A fájdalom fokozatosan csökkent,  10-ről 8-ra, majd 6-ra, 5-re, 3-ra és 2-re (a 0-10-ig terjedő skálán). Minden masszírozási forduló után a másik kezével tapogatta a jobb karját, csóválta a fejét, és közben azt mondogatta, hogy “nem hiszem el”.

A fájdalom csökkenése a 2-es szinten megállt. Ismét megkérdeztem, van-e valamilyen stressz az életében.

És ekkor elmesélte, hogy az elmúlt 3 hónap élete legstresszesebb időszaka volt. Mióta Magyarországon van, rendszertelen időközönként, hetente egyszer, de néha kétszer is, haza kell repülnie, hogy jelentést tegyen. Ilyenkor itt kell hagynia a feleségét és 6 hónapos kisfiát, egyedül egy idegen országban. A munkája is, a rendszertelen utazások is stresszelik, de leginkább az, hogy egy idegen országban magára hagyja a családját.

Miközben ezt mesélte, szorgalmasan masszíroztam a kezén az EFT pontokat. Amikor befejezte a történetet, megkérdeztem, mennyire fáj a keze. Tapogatta, csóválta a fejét és mondogatta: “nem hiszem el”. Végül kijelentette, egyáltalán nem fáj a keze.

Mielőtt elment, ráírta a kezelési lapra (angolul):

“Meg vagyok döbbenve, hogy egyetlen (1 órás EFT) kezelés teljesen megszüntette azt a fájdalmat, amit az orvosi módszerekkel egy hónap alatt sem sikerült.”

Kibírhatatlan fájdalom csökkenése a jobb karban

Kibírhatatlan fájdalom csökkenése a jobb karban

 

 

 

 

Amikor kiment az ajtón, láttam, hogy tapogatja a karját, csóválja a fejét és azt mormolja: “nem hiszem el”.

 

 

 

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

 

4 komment : “Nem hiszem el!”


 • Kedves András,
  nagyon tetszik ez a történet 🙂
  Hasonló élményem nekem is volt. A tavasszal eljött hozzám egy hatvan év körüli hölgy, akinek a jobb válla (a lapocka mellett) és a jobb karja fájt nagyon erősen. A fájdalom, zsibbadás egészen az ujjai végéig hatott, és már egy éve folyamatos volt. (Vett egy több százezres mágneságyat is, de semmi javulást nem hozott.) Elkezdtünk kopogtatni a tünetre, de pár kör után nem érzett változást. Közben feltűnt, hogy visszatérően arról beszél, milyen nehéz élete volt: ápolta a beteg férjét, és milyen nehéz volt a két fiával, akikből mindenképpen embert akart faragni, “ha beleszakadok is”… A következő körtől már belevettük a szövegbe azt a sok lelki terhet, amit cipel a vállán, és nem képes letenni. Azonnal csökkenni kezdett a fájdalom! A másfél órás kezelés végére szinte maradéktalanul elmúlt a makacs fájdalom, és hetekkel később, amikor újra találkoztunk, arról számolt be, hogy alig-alig érezhető szinten maradt, ami már egyáltalán nem zavarta őt.
  Sok sikeres kopogtatást kívánok mindenkinek:
  Rita

 • Kedves András!

  Elgondolkodtam azon, hogy a “Nem hiszem el!” szöveg hallatán eszedbe jutott-e egy jó lehetőség. Emlékszel, tanítottad, hogy a jó szándékkal végzett fejben történő kopogtatás is eredményes eredményes.
  Ha én csináltam volna, valószínűleg alkalmaztam volna ezt a módszert. És, hogy mit mondtam volna, gondolom kitaláltad!

  “Annak ellenére, hogy nem hiszem el, megengedem magamnak, hogy higgyek magamnak, a bennem végbement változásnak, és elfogadjam magam úgy is, hgy elhiszem ezt a változást!”

  Az ilyen fajta megnyilatkozások hallatán, rögtön megállok, és kérem, ezt a hiedelmét gyorsan módosítsuk, mert amit érzett, megtörtént, tehát elhiheti.
  Gyakran nevetünk ezen, de lényegesen megnő a kopogtatás iránti bizalma is, és a további tevékenységünknél is kisebb az esetenkéti ellenállás, vagy önszabotálás.

  Baráti kopogással üdvözöllek: Pintér Laci

  • Kedves Laci!
   Nagyon örülök a megjegyzésnek, hiszen a “nem hiszem el” önállóan kopogtatható és kopogtatandó téma. Tetszik az a mondat is, amit leírtál. Az adott helyzetben azonban a kliens türelmetlensége és a nyelvi problémák nem tették lehetővé ezt a megoldást. Az EFT persze így is működött.

Szóljon hozzá Ön is!