Rosszabb, mint gondoltuk – egy európai felmérésről

“Rosszabb, mint gondoltuk” – miért olyan sok a lelki beteg Európában?

 

A napokban olvastam az [origo]-n egy felmérésről, amely elgondolkoztatott. Annak kapcsán, hogy mennyi és milyen típusú mentális problémákat tárt fel ez a kutatás, arra gondoltam, hogy mennyire hasznos az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) és milyen hihetetlen hatása lenne, ha az emberek többsége ismerné. Hiszen az EFT szinte mindenre jó és bárki, bárhol saját maga és a környezete javára alkalmazhatja. Az alábbiakban idézek a kutatás megállapításaiból és néhány megjegyzést fűzök hozzájuk.

“Rosszabb a helyzet, mint gondoltuk” – ez az egyik összefoglaló megállapítása annak a szeptemberben nyilvánosságra hozott kutatásnak, amely az európaiak mentális állapotát vizsgálta. Ez az eddigi vizsgálatok közül a legszélesebb körű: 30 európai ország 514 millió lakosára vonatkoznak a megállapítások. Az ECNP nevű szervezet (Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium) által publikált kutatás szerint az európaiak összesen 38,2 százaléka szenved valamilyen mentális problémában, mentális zavarban. Ez összesen 164 millió embert jelent, akik egy adott évben a vizsgált 27 mentális zavar legalább egyikében szenvedtek. Ez Európa számára a 21. század legnagyobb egészségügyi kihívását jelenti.

Természetesen nemcsak Európa számára, hiszen például Amerikában sem sokkal jobb a helyzet, Magyarországon pedig egyenesen katasztrofális.

A leggyakoribb mentális problémák a következők:

 • 69 millió embert érint valamilyen szorongás (ide tartoznak például a különféle fóbiák vagy a pánikbetegség),
 • 29 millió ember szenved álmatlanságban,
 • 30 millió depresszióban,
 • 20 millió embernek van olyan lelki hátterű betegsége, amely testi tünetek formájában jelentkezik,
 • 17 millió ember alkohol- vagy drogfüggőségben szenved, a
 •  fiatalok 5 százaléka hiperaktivitással vagy valamilyen figyelemkoncentrációs zavarral küzd,
 • a 85 év feletti idősek csaknem harmada pedig az időskori elbutulással, azaz demenciával.

Ha belegondolok, a felsorolt mentális problémák mindegyike kezelhető az EFT -vel és a saját gyakorlatomban, az EFT kezelések során is volt már példa majdnem mindegyikre. EFT tanfolyamokon azt tanítom, hogy minden testi tünetnek lelki háttere van, mindegyik felsorolt probléma lelki eredetű, és a fentiekben külön említett alkohol- és drogfüggőség különösképpen lelki hátterű.

Miért olyan sok a lelki beteg Európában?

Miért olyan sok a lelki beteg Európában?

A kutatás során nem a halálozás esélye szempontjából vizsgálták csak a betegségeket, hanem azt is megnézték, hogy azok mennyire terhelik meg a családot, az egészségügyi rendszert, a munkaerőpiacot, és így közvetve a gazdaságot. Például arra is figyeltek, mit jelent, ha valaki kiesik a munkából amiatt, mert a cukorbetegségének szövődményei vannak.

Véleményem szerint ezek a legfontosabb szempontok, mert a betegségek, és mentális problémák “társadalmi költségei” alapján célszerű meghatározni, hogy a társadalom mely betegségek gyógyítására koncentráljon.

Egy, a 2000-es évek elején készült vizsgálat arra jutott, hogy a mentális problémák közül öt sorolható a társadalmakra a legnagyobb terhet jelentő betegségek közé.

 • A legelső ezek közül az úgynevezett unipoláris depresszió. “Ez annyit jelent, hogy valakinek nincsenek ugyan hangulatingadozásai, de nyomott hangulata van, szorong, és csökken aktivitása, miközben gyakrabban vannak öngyilkossági gondolatai” – mondta Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, a János Kórház főorvosa. A férfiaknál gyakoribb a befejezett öngyilkosság és az alkoholbetegség, a nőknél viszont a depresszió, és – mivel jellemzően tovább élnek – az időskori leépülés is. A legnagyobb veszteséget a depresszió okozza, és ennek kezelése a legdrágább.
 • Jelentős terhet jelent még az alkoholizmus,
 • a demencia, sőt, még
 • a bipoláris betegségben (régi nevén mániás depresszióban) szenvedők, valamint
 • a szkizofréniával élők csoportja is, akik mindenütt a társadalom egy százalékát – vagyis egy nagyon jelentős részét – adják .

“És akkor még nem beszéltünk a szorongásos kórképekről, amelyek nagyon elterjedtek” – tette hozzá.

Az arányok, a fent említett mentális problémák elterjedtsége a saját praxisomban is jól nyomon követhető.

Az európai népesség 38,2 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben. Magyarországon tízből négy táppénzen levő ember esetében lelki problémák állnak a háttérben, és ez még inkább óvatos becslés. “Tehát ez többe kerül a társadalomnak, mint a szív- és érbetegek ellátása, és többe, mint a daganatos betegek ellátása” – mondta Dr. Kurimay Tamás, és hozzátette, hogy egy 2005-ös felmérés szerint az alkoholos eredetű halálozásban az elsők között voltunk Európában.

Szeretném megismételni: a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek, valamint az alkoholizmus hátterében is minden esetben lelki okok, lelki problémák állnak.

“Bár az öngyilkosságok alakulása az elmúlt időszakban csökkenő tendenciát mutatott, a gazdasági válság következtében ez a folyamat megállt, és az utóbbi egy évben már növekedés tapasztalható. Az öngyilkosok között egyre több a fiatal, és az idős is.” – mondta Dr. Kurimay Tamás.

Véleményem szerint beláthatatlan jelentősége lenne, ha egy olyan egyszerű, könnyen használható, könnyen megtanulható módszer, mint az EFT széles körben elterjedne, mert a fenti, jelenleg társadalmi szinten kezelhetetlennek tűnő problémák mindegyikére hatással lehetne.

 Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

3 komment : “Rosszabb, mint gondoltuk – egy európai felmérésről”


 • Egyetértek az előbb elhangzottakkal.

  Nekem az is a tapasztalatom, hogy sokan a lelki betegségekkel való együttélést, a gyógyszerszedést normális, magától értetődő állapotnak tekintik, és az egészséges-boldog emberre, az egészség-boldogság felé hatékony lépéseket tevő emberre néznek úgy, mint a borjú az új kapura. 🙂

 • Teljesen egyetértek Veled abban, hogy fontos lenne minél több emberrel megismertetni ezt a módszert, hogy felismerjék: a problémáikért ők maguk a felelősek, és azzal még nem oldunk meg semmit, ha bekapkodjuk a pirulákat. Véleményem szerint már a kisiskolásoknak érdemes lenne megtanítani az iskolában, hogyan gyógyíthatják meg magukat, ha betegek, hogyan juthatnak túl a lelki megrázkódtatásokon, és akkor már eleve jóval kevesebb depressziós, függőségben szenvedő, boldogtalan felnőtt szaladgálna a világban… Óriási mértékben tehermentesülhetne ezáltal az egészségügy is. Nagyon jó volna valahogyan kitalálni, hogyan lehet ezt megtanítani iskolai keretek között.

 • Sajnos ez nem újdonság, a környezetemben egyáltalán nem ritka. Ott sem.

Szóljon hozzá Ön is!