Tud-e segíteni az EFT, ha valaki nem akar meggyógyulni?

Tud-e segíteni az EFT, ha valaki nem akar meggyógyulni?

 

A múlt héten a honlapunkról letölthető Ingyenes tanulmánnyal kapcsolatban kaptam a következő észrevételt:

„Úgy gondolom, akik tényleg gyógyulni akarnak, segítség lehet az EFT módszer. Nekem azért nem használ, mert nem tudni miért, de nem akarok meggyógyulni, pedig nagyon lenne miből. Most már csak egy olyan módszer kellene, amitől akarnék gyógyulni és rögtön jelentkeznék is a kezelésekre.” (B. Zoltán)

Talán hihetetlen, de egyáltalán nem olyan ritka dolog, hogy valaki nem akar meggyógyulni. Ennek sok oka lehet, és természetesen az EFT ilyen helyzetekben is használható.

Ha nem halad a gyógyulás, ha úgy érezzük, megakadtunk, gondolhatunk arra is, hogy az illető nem akar meggyógyulni. Ez általában nem tudatos gondolat, de tudat alatt valami akadályozza a gyógyulást. Ilyenkor az EFT-t nem közvetlenül a betegségre alkalmazzuk először, hanem azokra a blokkokra, amelyek akadályozzák a gyógyulást.

Segít az EFT, ha valaki nem akar meggyógyulni?

Segít az EFT, ha valaki nem akar meggyógyulni?

A mai alkalommal néhány ilyen tényezőről szeretnék beszélni.

Ha megváltoznék, nem lennék biztonságban

Ahhoz, hogy bármilyen változás tartós legyen, az szükséges, hogy a változást biztonságosnak érezzük. A változás alapvetően érzelmi fenyegetés. Ha ezt nem kezeljük, nem lesz változás, vagy rövid időn belül visszaáll az eredeti viselkedés, szokás, félelem, vagy betegség (esetleg valamilyen más formában).

Ilyenkor érdemes a következő ráhangoló mondatokat alkalmazni:

 • „Annak ellenére, hogy nem akarok meggyógyulni, mélységesen szeretem és teljesen elfogadom magam.”
 • „Annak ellenére, hogy félek a változástól, szeretem és elfogadom magam.”
 • „Annak ellenére, hogy nem érzem biztonságosnak, hogy most rögtön teljesen meggyógyuljak, azt választom, hogy egy kicsit mégis jobban érzem magam.”

Nem érdemlem meg a gyógyulást

Ha valakinek bűntudata van, akkor jogos büntetésnek érezheti a betegséget, és tudat alatt megtiltja magának, hogy meggyógyuljon. Ugyanilyen hatása lehet, ha valaki nem érzi elég értékesnek magát ahhoz, hogy meggyógyuljon. Ilyenkor túl nagy, túl értékes „ajándék” lenne számára az egészség, vagy a kívánt változás. Néhány ráhangoló mondat ebben az esetben:

 • „Annak ellenére, hogy nem érdemlem meg a gyógyulást, szeretem és elfogadom magam.”
 • „Annak ellenére, hogy számomra jogos büntetés ez a betegség, szeretem és elfogadom magam.”
 • „Annak ellenére, hogy nem biztonságos azt érezni, hogy megérdemlem a sikert, mélységesen szeretem és feltétel nélkül elfogadom magam.”

Félek, hogy ha elmúlik ez a betegségem, nem fognak szeretni

Nagyon gyakori, hogy valaki azt érzi, hogy amíg beteg, addig foglalkoznak vele, törődnek vele, szeretik, és nem engedheti meg, hogy meggyógyuljon, hiszen akkor már nem fognak foglalkozni vele. Ha tudat alatt ez az érzés munkálkodik, akkor semmiképpen nem engedi gyógyítani magát, mert a szeretet iránti vágy az egyik legerősebb emberi érzés, gyógyulási vágynál is erősebb. Ilyenkor először azzal a hamis, korlátozó hiedelemmel kell foglalkozni, hogy ha meggyógyulok, nem fognak szeretni.

 • „Annak ellenére, hogy úgy érzem, ha meggyógyulok, akkor nem fognak szeretni, elfogadom és szeretem magam.”
 • „Annak ellenére, hogy félek a gyógyulástól, mert akkor biztosan nem fognak szeretni, mégis elfogadom és szeretem magam.”
 • „Annak ellenére, hogy azt hiszem, nem szabad meggyógyulnom, mert akkor nem fognak szeretni, mégis szeretem és elfogadom magam és az érzéseimet.”

Mi lesz, ha meggyógyulok és akkor sem leszek boldog?

E mögött egy olyan félelem húzódik meg, amely a betegség utáni időszakra irányul. Félek, hogy mi lesz akkor, félek, hogy akkor sem leszek biztonságban, félek, hogy nem lehetek boldog akkor sem. Ezért nem is akarok meggyógyulni, mert a jelenlegi helyzetemben viszonylagos biztonságban vagyok, ezt a helyzetet legalább ismerem, el tudom fogadni. A jövőtől meg félek. Néhány ráhangoló mondat ebben az esetben:

 • „Annak ellenére, hogy félek a jövőtől, szeretem és elfogadom magam.”
 • „Annak ellenére, hogy félek, hogy ha meggyógyulok, akkor sem leszek biztonságban, elfogadom az összes érzésemet.”
 • „Annak ellenére, hogy félek, hogy milyen lesz, ha meggyógyulok, mélységesen szeretem és teljesen elfogadom magam.”

Annak, hogy valaki nem akar meggyógyulni, sok oka lehet. A fenti példákkal arra kívántam rámutatni, hogy az EFT ezeknek a rejtett hiedelmeknek, belső blokkoknak a kezelésére is alkalmas. Tanfolyamainkon ezt is tanítjuk, például az EFT 2. szintű tanfolyamon a rejtett hiedelmek feltárásának módját, „A probléma becserkészésének” technikáját, az EFT 3. szintű tanfolyamon az ellenkező részeinkkel való foglalkozás módját, stb.

B. Zoltánnak pedig azt üzenem, hogy már rá is talált arra a technikára, amely segíthet abban, hogy akarjon meggyógyulni.

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

 

2 komment : “Tud-e segíteni az EFT, ha valaki nem akar meggyógyulni?”


Szóljon hozzá Ön is!