A sportteljesítmény javítása

Miklós élsportoló. Az utóbbi egy évben azt vette észre, hogy minden verseny előtt menetrendszerűen megbetegszik. Nyilvánvaló, hogy ennek lelki okai vannak. Mindannyian tudjuk, hogy a versenyek végeredménye nagyrészt lelki tényezőkön múlik. Gyakran halljuk, hogy a mérkőzés „fejben dől el”.

A mentális-érzelmi-lelki tényezőkkel azonban sokkal kevesebbet foglalkozunk a versenyzők felkészítése során, mint a fizikai és technikai felkészítéssel. Ennek az is az egyik oka, hogy az EFT előtt igazán hatékony módszer nem nagyon létezett az érzelmi problémák kezelésére.

Minden sportoló érzi – bármilyen magas szintre jutott is már -, hogy képes lenne egy kicsit többre is. És ez nem a fizikai képességeken múlik. Hiszen már mindent tud a sportágáról, évek óta szinte csak a sportnak él – és mégis: vannak jó napok és rossz napok. Különösen fájó, ha a rossz nap éppen egy fontos verseny napja.

A teljesítményt alapvetően meghatározza az úgynevezett „komfort zóna”. Ez egy tudat alatti „önértékelés”, ami arról szól, hogy „ki vagyok”, mennyire vagyok jó ebben a sportágban, milyenek „szoktak lenni” az eredményeim, és milyenek az eddigi eredményeim a velem szemben álló versenyzővel.

Amikor nagyjából azonos képességű versenyzők kerülnek szembe egymással, akkor szinte kizárólag az önértékelés, a „komfort zóna” dönt. Ha például 11-est rúgok, bevillan, hogy ennek a kapusnak még sohasem rúgtam gólt … és a kezébe rúgom a labdát. Ha például teniszről van szó, lehet, hogy nyerő helyzetben jut eszembe, hogy „ellene még sohasem nyertem”… Ha golfozok, lehet, hogy eleinte nagyon jókat ütök, de a következő ütésekkel „kompenzálom” az eredményt és végeredményben ismét a „komfort zónámon” belül maradok. Két vívó közül mindig az győz, akinek az önértékelése az adott pillanatban magasabb. Ez már kezdetben is látszik: más a testtartásuk, a tekintetük, a mozgásuk. Sakknál szinte minden lépés előtt felmerülhetnek hasonló érzelmi problémák.

Az EFT azért nagyon jó módszer, mert

  • képes a „komfort zóna” alakítására: meg lehet változtatni azt a korlátozó hiedelmet, hogy mire vagyok képes. Ha a saját hiedelmeim nem akadályoznak, az eredmény összehasonlíthatatlanul jobb lesz.
  • másrészt lehetőség van az egyes sportágak speciális részleteivel kapcsolatos korlátozó hiedelmek kezelésére is: ha például azt hiszem, hogy a „fonákom pocsék”, akkor ennek a hiedelemnek az alakításával a fonákom ténylegesen javulni fog.

Az EFT használata a sportolók felkészítésében csak mostanában kezdődik. A módszer teljesen természetes és hatása jobb bármilyen serkentőszernél. Ráadásul megtanítható, hogy hogyan lehet akár verseny közben is használni. Aki ismeri ezt a módszert, biztosan előnyben lesz a többiekkel szemben.

Miklóssal sikerült azonosítani, hogy mi történt azon a versenyen, ami megelőzte ezt a betegség-sorozatot. A problémái egy két évvel korábbi edzőváltásra voltak visszavezethetők. Azt is megtaláltuk, hogy mire szokott gondolni, mielőtt megbetegszik. A legutolsó verseny előtt két nappal betegedett meg.

Amitől félünk, az bekövetkezik

Délelőtt arra gondolt: „Bárcsak ne betegednék meg!” Délutánra megérkezett a betegség. Amitől félünk, az bekövetkezik. Miklós félelmeinek semlegesítésével a következő versenyeken már mindig el tudott indulni. És az eredményei is fokozatosan javultak.

Sághy András
a lelki problémák szakértője,
EFT terapeuta és tréner