Mi az EFT?

Mi az EFT?

 

Az EFT jelentése; Emotional Freedom Techniques = Érzelmi Felszabadítás Technikája. Ez a módszer nagyon új, Gary Craig (USA) fejlesztette ki, és teljesen más módon közelíti meg a testi- és lelki problémákat, mint a közismert módszerek.  Rendkívül eredményes, és nagyon gyorsan terjed az egész világon.

Az EFT titka abban rejlik, hogy egyszerre foglalkozik a test energiarendszerével, valamint a gondolatokkal és érzelmekkel. Léteznek olyan természetes gyógymódok, amelyek elsősorban a test energiarendszerére hatnak, (akupunktúra, akupresszúra, masszázs, jóga, reiki, prána nadi) és léteznek olyan lelki gyógymódok, amelyek inkább a gondolatokkal és az érzelmekkel foglalkoznak (pszichológia, agykontroll, NLP, belső utazás, meditációk, programozások, megerősítések). Mindkét fajta alternatív gyógymódot régóta használják az emberek, és mivel test és lélek szoros összefüggésben van, ezért sokszor nagyon jó eredményt hoznak mind fizikai, mind lelki síkon. Az elmúlt 20 évben mégis több mint 100 pszicho-energetikai (más néven energia-pszichológiai) módszer alakult ki, amelyek a kétféle megközelítést ötvözik (az ACEP világszövetsége fogja össze őket). Ezek közül a legjelentősebb az EFT, amely a modern biológiai kutatások eredményein és az ősi kínai meridián gyógyászaton alapszik.

Az EFT kialakulása

Az EFT-t Gary Craig (Stanford, mérnök, személyiségfejlesztő) nevéhez fűződik, aki biztosítási ügynökként dolgozott, majd Roger Callahan pszichológusnál tanult egy igen bonyolult technikát, amit mérnöki hozzáállással továbbfejlesztett és leegyszerűsített. Callahant érdekelte egy ősi kínai kopogtatási technika, ami az akupunktúrához hasonlít, és izomtesztet (kineziológia) használt ahhoz, hogy egy adott problémánál a sokszáz kopogtatnivaló meridián végpont közül kiválassza a megfelelő pontokat, a megfelelő kopogtatási sorrendet, és a kopogtatás megfelelő módját. Meglepő gyorsasággal volt képes ily módon fóbiákat elmulasztani. Gary Craig az érzelmeket helyezte előtérbe, és jóval kevesebb pont használatával, az eredményeket mérhetővé téve „generáljavítássá” egyszerűsítette a folyamatot, amivel egy hihetetlenül gyors és hatékony módszerhez jutott. Egy amerikai veterán kórházban próbálta ki hivatalosan egy hatnapos intenzív kezelés során, ami után hiteles eredmények születtek, és az évtizedekig poszttraumatikus szindrómában szenvedő betegek egészségesen távozhattak a kórházból (1994).

Az EFT célja

Mivel tudjuk, hogy a problémáink többségének oka lelki eredetű, ezért kézenfekvő, hogy a probléma lelki hátterével is foglalkozzunk – az EFT ebben segít. Az EFT módszer nagyon látványos, nagyon gyors, nagyon egyszerű, nem avatkozik a testbe, fájdalommentes, nem használ gyógyszereket vagy műszereket. Nem egy orvosi kezelést helyettesítő gyógymódról van szó; ha bajunk van, természetesen menjünk orvoshoz, és fogadjuk meg, amit az orvos előír. Az a megállapítás áll az EFT hátterében, hogy minden negatív érzelmünk alapja valamilyen energiablokk vagy energiaszakadás a testünkben. Az EFT ezeknek az energiablokkoknak a megszüntetésére alkalmas, ezzel elindulhat az energiaáramlás, ami később változásokat von maga után. Az EFT célja az elakadt energia megmozdítása.

Anyag vagy energia

Minden dolognak tekinthetjük a fizikai oldalát, és tekinthetjük az energia oldalát is, pl. a fény foton vagy hullám, illetve „a sejt anyag vagy energia” /Szentgyörgyi Albert/. A problémáinknak is van érzelmi vetülete (lelki háttér), és testi vetülete (fizikai fájdalom). Az EFT gyakorlása során kiderül, hogy a fájdalom a negatív érzelmek egyértelmű testi megnyilatkozása, pl. a térdfájás (TEST) oka lehet egy rossz kapcsolat, amitől egyre stresszesebbek vagyunk (LÉLEK). A lelki és a testi érzéseink ugyanannak a dolognak a két különböző oldala, ezért amikor az egyiket megváltoztatjuk, óhatatlanul megváltozik a másik is, és fordítva. Az EFT alkalmas arra, hogy akár az energia oldal felől (érzelem), akár a fizikai oldal felől (testi érzés) közelítve megoldja az egyszerűbb fájdalmakat, problémákat, amik otthon felmerülnek, pl. fejfájás, emésztési probléma „fáj a gyomrom”, de használható pánik, depresszió, vagy féltékenység esetén is, amelyek oka szintén a lelki háttérben keresendő.

Stresszoldás EFT-vel

Selye János, neves tudósunk foglalkozott a stresszel a múlt század közepén, és arra a következtetésre jutott, hogy a stresszkezelés módszerét kellene megtalálni ahhoz, hogy megelőzzük a testi tüneteket, a betegségeket. Az EFT pedig éppen egy stresszkezelő módszer, ami segíthet a betegségmegelőzésben.

Mi a (negatív) stressz? A negatív feszültséggel telített ÉRZELEM (düh, félelem, lelki fájdalom, irigység, stb.) és az azt kísérő FIZIKAI VÁLTOZÁS A TESTBEN = STRESSZ (elpirulás, elsápadás, érösszehúzódás, izomfeszülés, szívdobogás, tenyérizzadás, kapkodó légzés, stb.).  Amit a kliens mond, az egy tünet, ami valamilyen stresszt jelez, és ami mögött egy lelki kiváltó ok található. Mélyebb oka van annak pl., hogy valaki nem tud elhelyezkedni, nem tud teherbe esni, vagy rossz a párkapcsolata, és a lelki ok EFT-vel oldható. Egy EFT kezelés során kiderülhet, hogy milyen trauma vagy hiedelem áll a tünet hátterében.  A rossz érzés, a stressz okozza, hogy nem tudunk jól szerepelni az állásinterjúkon, vagy nem tudunk jól vizsgázni. A párkapcsolatban jelentkező stressz jelentős része megoldható  EFT-vel még akkor is, ha csak a pár egyik tagját kezeljük, mert ha az egyik fél elkezd változni, akkor az szükségszerű változást hoz a kapcsolat minőségébe, ami a másik félben is változást idéz elő. (Nem azt oldjuk meg, hogy rossz a párkapcsolat, hanem azt oldjuk meg, hogy mit érzünk ezzel kapcsolatban a testünkben és a lelkünkben.)

Genetika és EFT

Eddig azt tanultuk, hogy viselkedésünk, alakunk, testfunkcióink, betegségeink szempontjából a genetika a meghatározó. A legújabb kutatások szerint viszont a gondolatainktól, szándékunktól, meggyőződéseinktől, hiedelmeinktől függően jutnak érvényre a génjeink. (Az epigenetika tudományága foglalkozik ezzel.) Az önkorlátozó, bennünket hátráltató gondolataink, meggyőződéseink, hiedelmeink EFT-vel felfedezhetők és megváltoztathatók, ezzel a „génkifejeződést” befolyásolhatjuk, ami meglepően kellemes hatással van az életünkre. Kiderült, hogy bár örököltünk kellemetlen géneket, életünk során ezek nem feltétlenül kell, hogy megmutatkozzanak.

Mit csinálunk EFT kezelés közben?

Az EFT egy tűmentes “érzelmi akupunktúra”, kopogtatós technika; tű helyett az ujjbegyek puha részével (ahol az ujjlenyomat található) kopogtatjuk a fontos akupunktúrás vagy akupresszúrás pontokat. Eközben bizonyos (a kliens által korábban elmondott) mondatokot mondunk, és az, amit mondunk, és ahogy mondjuk, legalább olyan fontos, mint maga a kopogtatás. A mondatokkal ráhangolódunk a problémára, amin éppen segíteni akarunk, és a kopogtatás az ezzel kapcsolatos feszültséget, stresszt csökkenti. A kezelés során nem vájkálunk a kliens múltjában, csak a problémával foglalkozunk. (Létezik olyan sikeres kezelés, amely során a probléma ki sincs mondva, csak gondol rá a kliens.) Picit felidézzük a stressz reakciót, kopogtatással energiát küldünk oda, és ezzel oldódik, majd megszűnik a stressz. NEM KELL HINNI BENNE, elég megtapasztalni a megkönnyebbülést. Sokunk számára igen vonzó, hogy aktívan vehetünk részt a folyamatban, pontosan érzékeljük, hogy mi történik, mi magunk fedezzük fel az összefüggéseket, és mi magunk találjuk ki a megoldást.  Az „igen de” „meg tudom csinálni, de” vagy egyéb akadályozó hiedelmek automatikusan átalakulnak, és emiatt a kezelés során érezhetően energikusabbá, könnyedebbé válunk.

Hogy működik az EFT

Ha behunyjuk a szemünket, és egy felhőkarcoló tetejére képzeljük magunkat, amint a tető szélén állva lenézünk, akkor legtöbbünkben stressz reakció jön létre, és testi érzések keletkeznek (pl. összeszorul a gyomrunk, elgyengül a lábunk, szívdobogásunk lesz, melegünk lesz). Valójában talán egy karosszékben ülünk, és biztonságban vagyunk. Tehát nem az a fontos, hogy valójában mi történik, hanem az, hogy mit gondolunk közben, és ennek hatására mi történik a testünkben. A televízió egy energiával működő gép, amiben néha zárlat vagy energiaszakadás van, és a képernyőn csak apró vibráló pontok sokaságát látjuk, eltűnik a kép. Ehhez hasonlóan a sejtjeink is energiával működő “gépek”, és éppen úgy zárlat vagy energiaszakadás jöhet létre bennük, mint a televízióban. Az energiaszakadás (energiablokk) valamely rossz gondolat vagy tapasztalat miatt alakul ki, az energiaszakadás a stresszreakció, és a szervezet válasza erre egy negatív érzelem illetve egy rossz testi érzés. Az EFT az energiaszakadással foglalkozik, melynek következtében megváltozik a rossz gondolat, és megszűnik a rossz testi- és lelki érzés.

Tudományos háttér

Nagyon sok problémánk az energia hiányára vezethető vissza. A bőrünkön a kopogtatott pontok elektromos ellenállása nagyságrendekkel kisebb a többi pontnál, ezért könnyű itt energiát a testbe juttatni. Az ujjaink hegye pedig, amivel kopogtatunk, energia kilépési pontok, tehát energiát viszünk be velük oda, ahova szükséges. A pontok közvetlen összeköttetésben vannak az agynak azzal a részével, amelyik a stressz reakciót kiváltja. Tehát az egész kopogtatásnak az a lényege, hogy a stressz reakciót (üss vagy fuss) tudjuk csökkenteni, nagyon direkt és nagyon gyors módszerrel. Az ezt alátámasztó tudományos kísérletek folyamán a stressz hormonok szintjét mérték egyórás kopogtatás előtt és után, és minden más módszernél lényegesen jobban csökkent a stressz hormonok szintje. A stressz-szint változás is mérhető (létezik stressz-szint-mérő készülék), jelentős különbség alakul ki a kopogtatás előtt és után, ami nagy mértékű energianövekedést jelent a testben. A kopogtatás előtt és után készült vérkép felvételeken is egyértelműen kimutatható a változás. A folyamatban szerepet játszik az, hogy a kötőszövet ill. a sejtfal folyadékkristályos szerkezetű, ami nagyon gyors információtovábbítást tesz lehetővé a testben. Ma már közismert tény, hogy a testünkben kódolva van minden emlékünk, minden kép, amit valaha láttunk, minden szöveg, amit olvastunk, minden körülmény, amit átéltünk, ennek is jelentősége van, mert éppen a megfelelő információ kerül elő a múltból a folyamat során. Ajánlott könyvek: Dr. Bruce Lipton: Tudat a belső teremtő, (A sejtek mágiája, a hiedelmek biológiája), Dawson Church: Génjeink csodája.

Lelki nagytakarítás

Egy probléma kezelése átlagosan 6-7 alkalmat vesz igénybe (lehet több és kevesebb is). A legelső kezelés után figyelmeztetjük a klienst arra, hogy az EFT olyan, mint egy nagytakarítás. Először úgy tűnhet, még nagyobb a rendetlenség, mint amilyen volt; kicsit megbolydítjuk a lelkünket, utána azonban minden a helyére kerül. A kopogtatásnál felbukkanhatnak – ez nem mindenkinél fordul elő – olyan emlékek, olyan gondolatok, amiktől átmenetileg lehet, hogy szokatlan dolgok történnek (pl. rossz álom, furcsa viselkedés, intenzívebb testi érzés), ez kb. 2-3 nap alatt lecseng, utána viszont sokkal jobban érezzük magunkat. A kezelések során természetesen megmaradnak az emlékeink, megmarad a természetes mértékű gyász, szomorúság vagy egyéb érzelem, és tökéletes marad az érzékelésünk is. Mindössze a túlzott mértékű, tárolt, negatív érzelmektől szabadulunk meg, amelyek ezután nem fogják akadályozni gátlások, görcsök, leblokkolás, vagy egyéb hátráltató reakciók formájában a további életünket. Nem csak múltra vonatkozó kezelés végezhető EFT-vel, hanem bármilyen jövőre vonatkozó eseményről is lehámozhatjuk a visszahúzó gondolatokat és érzelmeket.

Akaraterő, pozitív megerősítések

Van, amikor hiába akarunk valamit, mégsem megyünk semmire, „kevés az akaraterő”. A kineziológia eredménye, hogy kiderült: a tudatunk és a testünk (a testünkben tárolt tudatalatti információk) nem feltétlenül vannak közös nevezőn. Sok évvel ezelőtt végeztek kineziológiai kísérleteket pl. fogyókúrázó nők esetében, akik a szájukkal azt hangoztatták, hogy le akarnak fogyni, de a kineziológiai teszt egyértelműen azt mutatta, hogy a testükkel nem akarnak lefogyni. Ilyenkor kevés az akaraterő, a tudatalatti erők (programok) erősebbek, és nem sikerül lefogyni. A pozitív megerősítések az emberek 40%-ánál nem működnek, ennek ugyanez az oka: a tudat akar valamit, de a tudatalatti valamiért nem akarja. Negatív hiedelmek, visszatartó meggyőződések, érzelmi megrázkódtatások állnak a háttérben, amelyek EFT-vel megváltoztathatók.

EFT oktatás

Az EFT oktatás első két lépcsője mindenkinek ajánlott, mert könnyen, gyorsan megtanulható, és alkalmazható. Már az első kétnapos tanfolyam után 50-60%-ban tudjuk kezelni a saját és a környezetünk problémáit mellékhatások nélkül. Nem lehet elrontani, mert ha „rosszul csináljuk”, akkor legfeljebb nem találtuk el, hogy milyen lelki háttere van a problémának, és nem történik semmi. Ha viszont megtaláltuk, akkor jelentősen javul a helyzet minden különösebb előképzettség nélkül is. A 3-as és a magasabb szintű tanfolyamok kifejezetten terapeutáknak ajánlottak, akiknek már van praxisuk, de nem elégedettek az eredményeikkel, és szeretnének újabb módszereket megismerni. Ajánlott még pszichológusoknak, pedagógusoknak, orvosoknak, szociális munkásoknak, masszőröknek, mindazoknak, akik emberekkel foglalkoznak.

Az 1. szintű tanfolyam 2 napos, 9:30-tól 18-ig tart, 1 óra ebédszünettel. Cél, hogy készség szinten begyakoroljuk a módszert, miközben testi érzést, fájdalmas emléket, függőséget, fóbiát oldunk meg. EFT1 tanfolyamról részletesen >>

A 2. szintű tanfolyamon továbbfejlesztjük a technikát  és további alkalmazási területeket tanulunk meg. EFT2 tanfolyamról részletesen >>

Aktuális EFT1 és EFT2 alaptanfolyami időpontok >>

Kinél tanulhatja meg a módszer? Ismerkedjen meg az EFT Trénerekkel! >>

 

Összeállította: Markó Krisztina EFT terapeuta és tréner, www.krisztinews.com
[do action=”adwors”/]