EFT lexikon

EFT Lexikon

Összeszedtem Önnek azokat a szakkifejezéseket, amelyeket gyakran használok a honlapon, e-mailjeimben és az EFT kezelések során. Ha az EFT tanfolyam is érdekli, megjelöltem, hogy melyik  tanfolyamunkon tud részletesebben megismerkedni az egyes fogalmakkal.

Akupunktúrás pontok

Avagy meridián pontok, lásd még csí, meridiánok. Érzékeny pontok a test meridiánjai mentén. Az akupunktúrás pontok stimulálhatók akupunktúrás tűk segítségével, vagy akupresszúrával. Ez történhet masszázzsal, vagy az ujjakkal történő kopogtatással. Az EFT egy akupresszúrás kopogtatós technika.

Alap Formula

(lásd Mechanikus EFT)

Alap recept

Négy lépéses folyamat, mely a Ráhangolódásból, a Kopogtatási Sorozatból, a 9 fokozatú skálából, és a Kopogtatási Sorozat megismétléséből áll. Ez az eredeti EFT eljárás. (EFT1 tanfolyam).

Általánosítás hatása

Amikor egy esemény érzelmi hatását semlegesítjük az EFT segítségével, gyakran más események érzelmi hatása is csökken, mert ezek az illető személy elméjében összekapcsolódtak. Ilyen módon több esemény kellemetlen hatása oldódik, holott csak egy eseménnyel foglalkoztunk közvetlenül. (EFT1 tanfolyam)

Aspektusok

„Problémák a problémán belül”, a probléma különböző oldalai, darabjai, melyek kapcsolatban állnak egymással, de különálló részek. Mikor előkerül egy új aspektus, úgy tűnik, mintha az EFT nem működne. Valójában azonban az eredeti EFT továbbra is működik, de az új aspektus új tüneteket hoz felszínre. Bizonyos esetekben a szituáció minden egyes aspektusa igényeli az EFT használatát. Más esetekben elegendő csak néhány aspektussal foglalkozni. (EFT1 tanfolyam)

Csí (energia)

A csí (energia) minden élőlény testében áramlik. Ez szabályozza a spirituális, az érzelmi, a lelki, és a testi egyensúlyt. A csí-t befolyásolja a Yin (a befogadó női erő) és a Yang (aktív férfi erő). Ezek az erők, kiegészítik egymást, és szemben állnak, folyamatosan mozgásban vannak. Mikor a Yin, és a Yang egyensúlyban van, és a csí-vel együtt azért dolgoznak, hogy a test elérje és fenntartsa egészséges állapotát. A csí folyamatosan áramlik láthatatlan csatornák mentén, melyeket meridiánoknak hívunk. A tradicionális kínai gyógyítás 20 meridiánt különböztet meg, melyek mentén áramlik a csí vagy életerő, és bejárja az egész testet. Az akupunktúrás pontok stimulálása (kopogtatása) segít a csí áramlásában. Ezt használja az EFT az érzelmi problémák oldására. (EFT1 tanfolyam)

EFT kezelés művészete (Art of Delivery)

Az EFT kifinomultabb használatakor már messze meghaladjuk a Mechanikus EFT -t. Olyan technikákat alkalmazunk, mint például a képzelőerő, intuíció, humor annak érdekében, hogy gyorsan felfedezzük, és kezeljük a fájdalom vagy más problémák mögött meghúzódó igazi okokat. (EFT3 és EFT4 tanfolyam)

Előnyök kölcsönzése

Amikor kopogtatunk valakinél, vagy valakinek a nevében, a saját problémáink is javulnak, annak ellenére, hogy nem a saját problémánkon dolgozunk. Ez történhet egy négyszemközti kezelésen, csoportban, és akkor is, ha távoli kopogtatással segítünk valakinek. Minél többet kopogtatunk másokon, annál jobban javul a saját életünk. (EFT2 tanfolyam)

Emlékeztető kifejezés

Egy szó, kifejezés, egy mondat, melynek segítségével az elménknek segítünk arra a problémára fókuszálni, amelyikkel éppen foglalkozunk.

Fájdalom üldözése

Az EFT alkalmazása után a fizikai fájdalom helye gyakran változik a testen belül, vagy megváltozik a fájdalom minősége, és intenzitása. Például, ha egy fejfájást a következő módon írnánk le: erős szúró fájdalom a szemek mögött, melynek erőssége 8-as (a 0-10-es skálán), ez átalakulhat például, egy tompa halántéki fájdalommá, melynek erőssége mondjuk 7-es (de lehet akár 9-es és 3-as is). Ha a fájdalom helye vagy minősége változik, az azt jelenti, hogy az EFT működik. Üldözzük a fájdalmat mindaddig, amíg lemegy 0-ra vagy ezt megközelítő értékre. A folyamat során a fájdalom mögött meghúzódó érzelmi okok is gyakran sikeresen megoldódnak. (EFT2 tanfolyam)

Meg tudja gyógyítani az EFT az én bajomat is?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi mindenre jó az EFT? Ilyenkor könnyebb megmondani, hogy mire nem. 2005 óta hivatásos gyógyítóként minden nap sok emberen segítek az EFT módszer alkalmazásával.
Ezt a tanulmányt azért írtam, hogy bemutassak néhány olyan esetet, amelyre az EFT-t már használtam, és amelyekre hatásosnak bizonyult. Ennyi elég ahhoz, hogy ki-ki eldönthesse, érdemes-e megpróbálni az EFT kezelést, vagy érdemes-e megtanulni ezt a módszert?

eft
 • Stressz csökkentés EFT-vel. Hogyan?
 • 5 félelem, ami a halogatás mögött áll. Hogyan lehet kezelni őket?
 • Alvászavarok, álmatlanság kezelése EFT-vel
 • Szorongás a jövőtől – az EFT-vel kezelhető!
 • 100 emberből 15 pánikbeteg. Miért nem használnak a pirulák?
 • Fóbiák. Mi okozza őket, hogyan kezelhetők EFT-vel?

Miért érdeklődik?
Meg akarok gyógyulni!  Meg akarom tanulni!
A letöltéssel elfogadja az oldal feliratkozási feltételeit.

Globális

A „globális” kifejezés általában azt jelenti, hogy: teljes, univerzális, összefoglaló, az egészre vonatkozó. Az EFT-ben olyan problémára utal, különösen a Ráhangolódás során, amely homályos, nem kézzelfogható, nem specifikus. (EFT1 tanfolyam)

Írás a falon

Önkorlátozó hiedelmek, magatartás-formák, melyek kulturális viszonyok, családi viselkedésminták eredményei. Gyakran nem logikusak, károsak, és erősen a tudatalatti befolyása alatt állnak. (EFT2 tanfolyam)

Könnymenetes Trauma technika

Ez egy újabb lehetőség, hogy finoman közelítsük meg azokat a problémákat, melyek gondot okoznak a számunkra. A probléma teljes feltárása előtt, (hogy ne élje át a kliens teljesen az adott eseményt ismét) arra dolgozunk, hogy ez most a jelenben milyen érzelmi intenzitású. (EFT2 tanfolyam)

Központi probléma (kulcs probléma)

A központi probléma a problémáink mélyen rejtőző, alapvető oka, amely általában valamilyen trauma eredményeként jött létre. A központi probléma a problémák alapvető, legkritikusabb része, a gyökere. A központi probléma nem mindig határozható meg egyértelműen, de körültekintő nyomozással általában feltárható. Amikor felismerjük, elemeire, specifikus eseményekre bontható, és ezek már jól kezelhetők az EFT-vel. (EFT1 és EFT2 tanfolyam)

Mechanikus EFT

Az EFT alap receptje mely a következőkből áll: Tenyér él (Karate pont) kopogtatása, vagy a Fájdalmas pont masszírozása, miközben a következőt mondjuk háromszor:

„Annak ellenére, hogy van ez a ………(problémám)………, mélységesen szeretem és teljesen elfogadom magam!” Ezt követően az EFT–s akupunktúrás pontokat kopogtatjuk a Sorozatnak megfelelően, és egy Emlékeztető Kifejezést mondunk minden egyes pontnál. (EFT1 tanfolyam)

Meridiánok

Láthatatlan csatornák, melyekben a csí vagy energia áramlik az egész testben. A 8 legfontosabb meridián áthalad az 5 pár legfontosabb szerven. A 12 másodlagos meridián egy bonyolult hálózatot hoz létre az egész szervezetben. Az EFT alapfeltételezése szerint az érzelmi problémáknak és a legtöbb testi tünetnek az oka blokk vagy zavar az energia áramlásában egy vagy több meridián mentén. (EFT1 tanfolyam)

Mondd el a történeted technika

Ennek a technikának az alkalmazása során elmondjuk hangosan azt a specifikus történetet, mely traumát, bánatot, haragot, stb. okoz nekünk. Amikor a történet érzelmi intenzitása emelkedik, megállunk és kopogtatunk. Minden egyes megállás rámutat egy másik aspektusra, mely gyakran megmutatja ugyanannak a dolognak a mélyebb lelki okát. Abban különbözik a Mozi technikától, hogy ott egy mentális filmet vetítünk magunk elé és azzal dolgozunk, a Mondd el a Történeted technika esetében viszont elmondjuk hangosan, hogy mi történt. (EFT1 tanfolyam)

Mozi technika

Ez az eljárás abból áll, hogy egy mentális filmet alkotunk, és ezen a filmen keresztül nézzük végig azt az eseményt, mely zavar minket. Amikor az intenzitás felerősödik, akkor megállítjuk a filmet, kopogtatunk a feljövő érzésekre. Mikor az intenzitás megszűnik, akkor mentálisan tovább vetítjük a történetet. Ez az eljárás az egyik fő eszköz az EFT–t gyakorlók körében. (EFT1 tanfolyam)

Próbáld ki mindenre

Ezzel a megállapítással azt szeretnénk elérni, hogy érdemes kipróbálni az EFT-t abban az esetben is, ha egyáltalán nem hiszünk benne, hogy a probléma meg fog oldódni. Ezt azért állítjuk, mert az EFT –t (helyesen végezve) úgy tűnik, hogy eredményes lesz bármire, amire csak kipróbáljuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az EFT mindenre jó (bár lehetséges, hogy az idő erre pozitív választ ad). És szintén nem alkalmas arra, hogy egy tapasztalatlan kezdő belefogjon komoly esetek kezelésébe! Kérjük, hogy legyen tisztában a képességei határával, és csak arra vállalkozzon, amit képes megoldani. (EFT1 tanfolyam)

Ráhangolódás

Minden egyes EFT alkalmazás során ez a kezdő kifejezés, melyet mondunk. Ez pontosan kifejezi a problémát, és segít semlegesíteni azt. Az EFT- ben a standard Ráhangolódás a következő: „Annak ellenére, hogy van ez a ………(problémám)………, mélységesen szeretem és teljesen elfogadom magam!” (EFT1 tanfolyam)

Rejtett gondolatok

„Igen, de …” megállapítások, melyek előidézik a negatív belső kommunikációt. Amikor kimondunk egy célt, megerősítést, a Rejtett gondolatok gyakran rámutatnak a fő problémára. EFT2 tanfolyam)

Siker

A siker szó sokféle módon használható. Az EFT-ben a következőt tekintjük sikernek:

 • egyértelmű, jól látható fejlődés, változás az adott probléma tekintetében
 • a probléma összes tünetének a teljes megszűnése. (EFT1 tanfolyam)

Személyes Béke eljárás

Ennek a gyakorlatnak a segítségével az életünk problémáival dolgozunk, és oldjuk a központi problémákat. Leírunk egy papírra olyan eseményeket, melyek zavaróak számunkra az életünkben. Ez legalább 50-100 ilyen esemény. Adjunk minden eseménynek egy címet, ahogy egy könyvnek vagy egy filmnek adnánk. Amikor kész a lista, kezdjünk el a legnagyobb dologgal foglalkozni. Eltüntetve legalább egy eseményt naponta, megszüntethetünk legalább 90 eseményt 3 hónap alatt. (EFT1 tanfolyam)

Választás technikája

Dr. Patricia Carrington módszere, melynek segítségével pozitív állításokat, megoldásokat viszünk be a Ráhangolódásba, és a Sorozatba. (EFT2 tanfolyam)

10-es fokozatú intenzitás skála

A 10-es fokozatú intenzitás skála 0-tól 10-ig méri a fájdalmat, a kényelmetlen érzéseket, haragot, feszültséget minden testi vagy lelki tünet esetében. Erre az intenzitás skálára következtetni lehet például gesztusok segítségével is. Például a kezek közel vannak egymáshoz (kis kényelmetlenség), vagy távol egymástól (erős kényelmetlen érzés). (EFT1 tanfolyam)

Meg tudja gyógyítani az EFT az én bajomat is?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi mindenre jó az EFT? Ilyenkor könnyebb megmondani, hogy mire nem. 2005 óta hivatásos gyógyítóként minden nap sok emberen segítek az EFT módszer alkalmazásával.
Ezt a tanulmányt azért írtam, hogy bemutassak néhány olyan esetet, amelyre az EFT-t már használtam, és amelyekre hatásosnak bizonyult. Ennyi elég ahhoz, hogy ki-ki eldönthesse, érdemes-e megpróbálni az EFT kezelést, vagy érdemes-e megtanulni ezt a módszert?

eft
 • Stressz csökkentés EFT-vel. Hogyan?
 • 5 félelem, ami a halogatás mögött áll. Hogyan lehet kezelni őket?
 • Alvászavarok, álmatlanság kezelése EFT-vel
 • Szorongás a jövőtől – az EFT-vel kezelhető!
 • 100 emberből 15 pánikbeteg. Miért nem használnak a pirulák?
 • Fóbiák. Mi okozza őket, hogyan kezelhetők EFT-vel?

Miért érdeklődik?
Meg akarok gyógyulni!  Meg akarom tanulni!
A letöltéssel elfogadja az oldal feliratkozási feltételeit.