Kibújok a bőrömből

Nemrég Londonban voltam egy EFT továbbképző konferencián, ahol az előadó arra kérte a közönséget, hogy jelentkezzenek olyanok, akiknek valamilyen testi problémáján demonstrálhatja, hogy az EFT miként használható ezeknek a megoldására. Meglepődtem, hogy milyen sokan jelezték, hogy bőrkiütéseik, ekcémájuk, bőrpírjuk, stb. van. Azon persze nem lepődtem meg, amikor sorra kiderült, hogy mindezek hátterében lelki okok húzódnak meg.

Az Érzelmi Felszabadítás Technikája (EFT) egy új, rendkívül hatékony gyógyító módszer. Az akupunktúra lelki változatának is nevezik, azzal a különbséggel, hogy nem használunk tűket. Ehelyett gyengéd kopogtatással stimuláljuk a meridián pontokat, s ennek gyakran bámulatos hatása van.

Lelki zavarok gyakran a bőrünkön jelentkeznek

A bőrünk határolja a testünket, elválaszt, illetve összeköt a külvilággal. Nem csoda, ha a külvilággal, más emberekkel való kapcsolatunkban mutatkozó lelki zavarok gyakran a bőrünkön jelentkeznek. Ilyenkor például azt mondjuk, hogy „majd kibújok a bőrömből idegességemben”, vagy „kiütést kapok tőle”. És ez tényleg így is van. Valóban kiütést kapok tőle, mert nem bírom elviselni a közelségét, még a jelenlétét sem. A jelenségnek orvosi elnevezése is van (neurodermitis), amikor a bőrkiütések, „bőridegesség” oka érzelmi eredetű. Az érdemi kezelés csakis a negatív érzelmek csökkentése, megszüntetése lehet. És ebben segít az EFT.

A londoni konferencián jelentkező Marjorie például elmondta, hogy gyógyíthatatlan genetikai eredetű bőrproblémája van. Az EFT kezelés során kiderült, hogy a bőre állapota miatt folyamatosan nagyon erős szégyent és szomorúságot érez, s minden társadalmi érintkezés, kapcsolatfelvétel rendkívül komoly stresszt jelent számára. Amint ezek az érzelmek a bemutató kezelés során csökkenni kezdtek, a bőrfájdalmai is párhuzamosan csökkentek.

Az idegeimre megy, viszketek tőle…

Sue bőrirritációját az elviselhetetlennek érzett munkahelyi felelősségvállalás és ezzel párhuzamosan a gyermekével szemben érzett bűntudat okozta. Judith 3 éve tartó bőrkiütései pedig egy bizonyos személlyel szemben érzett erős haragja miatt voltak. „Az idegeimre megy” – mondta. Amint ezek az érzelmek, a szégyen, a bűntudat, a harag csökkentek, a bőrkiütések is kezdtek eltűnni (Judith a szünet után ezt demonstrálta is a közönségnek).

Egyik páciensem, Ilona elmondta, hogy az anyósát és a férjének a nővérét átmenetileg mintegy 3 hónapra kénytelen volt befogadni a lakásába (amíg az anyósék lakását felújították). Néhány nap alatt a csuklóján és a bokáján egybefüggő vörös foltok jelentek meg, amelyek olyan erősen viszkettek, hogy nem tudta abbahagyni a vakarózást. Érdekes módon a viszketés nap közben, a munkahelyén nem jelentkezett, csak amikor elindult hazafelé és amíg otthon volt.

Az EFT kezelés során felfigyeltem egy másik érdekességre, nevezetesen arra, hogy amíg Ilona az anyósáról beszélt, mindig a bokája viszketett, amikor pedig a férje nővéréről, mindig a csuklója. Tehát a két személy külön-külön irritálta, és ez a testének más-más helyén jelentkezett.

Az EFT kezelés során Ilona rossz érzéseit a két személlyel kapcsolatban fokozatosan oldottuk. Végeztünk egy olyan gyakorlatot is, hogy Ilona szerint az anyósa, illetve a férje nővére mit gondolhat róla, Ilonáról. Ezekre az érzésekre is kopogtattunk. A viszketés a kezelés után rögtön megszűnt. A foltok 2 nap múlva tűntek el.

Sághy András
a lelki problémák szakértője,
EFT terapeuta és tréner