Ne féljen eljönni!

“Csodálkozom magamon, hogy eljöttem Önhöz erre a kezelésre. Tudja, mekkora lelkierő kell ahhoz, hogy valaki rászánja magát? Tudja, hogy milyen rettenetesen szorongok és izgulok ebben a pillanatban is?”

A legerősebb, mindennél erősebb félelem: mi lesz, ha megint jön a pánikroham? Ez a félelem minden esetben tulajdonképpen halálfélelem, amit a kívülállók, a családtagok egyáltalán nem is értenek meg. A testi tünetek azonban valóságosak: izzadás, remegés, szívdobogás, gyengeség, stb.

Az alternatív megoldásokat a legtöbben csak akkor próbálják ki, amikor esetleg már évek óta szenvednek, amikor úgy érzik, hogy rajtuk már semmi sem segít.

Ezzel szemben az EFT (az Érzelmi Felszabadítás Technikája), amelyet tű nélküli akupunktúrának is neveznek, kiválóan alkalmas a pánikbetegségek gyógyítására. Általában már az első 1-2 kezelés után érezhető a javulás és néhány további kezelés után a pánik, a félelem végleg eltűnik úgy, hogy nem is tér vissza. A saját gyakorlatomban átlagosan 6-7 kezelés szükséges a pánikbetegség gyógyításához (ez természetesen átlag! Van, akinél 12 kezelés szükséges, van, akinél csak 3). Az esetek 95%-ában az eredmény végleges.

Egy korábbi páciens ezt mondja

5 éve tünetmentes vagyok, nem volt pánikrohamom azóta. Tömegbe is bátran megyek, egy kis izgulás tudat alatt azért még mindig van. Azt üzenem azoknak, akiknek ilyen problémájuk van: az EFT kezelés tényleg nagy segítség, de emellett az életmódot, az életről való felfogást is meg kell változtatni. Sokkal többet kell figyelnünk magunkra, és ezt nem az anyagi vonzatára értem. Arra van időnk, amire szeretnénk … K. Márta Karcag

Az EFT nevezetes arról, hogy „gyöngéd” módszer. A lelki és fizikai megpróbáltatásokat a minimálisra csökkentjük. Mit tehetek azért, hogy a szorongó páciens minden alkalommal jobban érezze magát, amikor elmegy tőlem, mint amikor bejött?

Az első a nyugodt, zavartalan környezet, amelyben fogadjuk. A rokonszenv-építés már a belépéskor kezdődik. A páciensnek éreznie kell, hogy olyan helyre jött, ahol a problémáit megértik, türelmesen végighallgatják, korrekt tájékoztatást kap a kezelés menetéről és várható eredményeiről.

Ne élje át a korábbi rossz élményeket!

Az EFT kezelés során számos módszert alkalmazunk, hogy a páciens ne élje át a korábbi rossz élményeket. Ilyen például a „könnymentes trauma technika”, amikor igyekszünk elkerülni a nagyon mély, intenzív érzelmeket.

Egy másik módszer a „probléma becserkészése”, amivel elérjük, hogy az illetőnek ne kelljen olyan dolgokról beszélnie, amelyek számára kellemetlenek, vagy erős érzelmi megrázkódtatással járnának. Arra is van módszer, hogy olyankor is segítsünk, ha valaki egyáltalán nem hajlandó beszélni a problémáiról. Az EFT-ben mindig teszteljük az eredményeket. A valós életben csak akkor próbáljuk ki, hogy jön-e a pánik, ha már meggyőződtünk arról, hogy semmilyen probléma nem várható.

Az új páciensemnél először az erős szorongást csökkentettem az EFT kopogtatással és csak utána kezdtünk beszélgetni arról, hogy milyen tünetei vannak, miért is jött el. Tudom, hogy az első kezeléstől való félelem sokakat visszatart, de akinek szorongásai, félelmei, pánikrohamai vannak, azok számára ez a látogatás a kisebbik rossz. Érdemes tudni, hogy van megoldás! És az eredményt „gyöngéd” módszerekkel érjük el.

Sághy András
a lelki problémák szakértője,
EFT terapeuta és tréner