Párkapcsolati problémák

Egy fiatal lány, S. Dóra ül előttem. Teljesen kétségbe van esve, gyógyszert szed, alig tudja elmondani a problémáját. Abszolút döntésképtelenség, teljes patthelyzet a lelki életében. Le tudná-e élni az életét azzal a fiúval, akivel 6 éve él együtt?

Lassan kiderül, hogy a 6 év alatt többször szakítottak, de mindig újrakezdték. A szülők nyomására már kitűzték az esküvőt, a fiú és a lány szülei közösen már megvették a családi házat, amiben majd lakni fognak. Mindenki nagyon örül, mert e mellett a fiú mellett Dórának igazán jó élete lesz.

Csak Dóra nem örül.

„Nem szeretem őt eléggé. Sokszor idegesít. Nem tudok rá felnézni. Még az érintését sem szeretem. Őt férjnek? Gyereket szülni neki? Kizárt!”

Amint ezt mondja, remeg a keze és görcsbe rándul a gyomra.

De akkor miért nem szakítanak?

„Félek, hogy hiányozni fog. Félek, hogy örökre egyedül maradok. Félek, hogy rosszul döntök. Félek, hogy az anyukám megharagszik, ha ellentmondok.” Íme egy kapcsolat, amely csupa félelemre épül. És persze van egy sor ellentétes irányú félelem is. „Félek, hogy ha együtt maradnánk, nem működne. Nem volt sose jó, és nem is lesz sose jó. Ha azt akarom, hogy valaha is jó legyen, nagyon sokat kellene változnom. De erre nem vagyok hajlandó. Félek a változástól.” Ezek azok a félelmek, amelyek miatt nem tartható össze a kapcsolat. Azonos nagyságrendű, ellentétes irányú félelmek. Patthelyzet.

A tanácsadónak nem az a dolga, hogy megmondja, mit kellene tennie Dórának. Úgyis az ő érzelmei döntik el a kérdést. A tanácsadónak az a feladata, hogy megszabadítsa őt a félelmektől. Ha nem félne, képes lenne dönteni. Ez az ő élete. Nem a szülei fognak együtt élni a fiúval, hanem Dóra. A saját életéről neki kell határoznia. De amíg fél, nem tud dönteni.

Az EFT módszer képes a negatív érzelmeinktől megszabadítani. A meridián-pontok speciális kopogtatásán alapul, gyorsan és hatásosan alkalmazható. Óvatosan elkezdem bontogatni Dóra különböző félelmeit. A 2. ülés után elmondja, hogy szakított a fiúval. De még mindig egy lakásban laknak, mert „hátha…”. „Ő az egyetlen, aki támogat. Rá biztosan számíthatok.” Még néhány félelmet le kell építeni.

A 4. ülésen megkérdezem, mi lenne, ha végleg elküldené. Nagy megkönnyebbülést érez és egy kis szomorúságot. Megkérdezem, mi lenne, ha mégis együtt maradnának. Előjön a szokásos gyomorgörcs. Egy igen halvány reménységet és maximális bizonytalanságot érez. Arra gondolok, hogy Dóra érzelmileg már döntött.

Az 5. ülésre már nem került sor.

Dóra telefonált, hogy meggyógyult.

„Végleg elküldtem őt! És fülig szerelmes vagyok egy másik srácba!”

A döntést – talán életében először – nem a szülei és nem a félelmei hozták meg. Ezúttal Dóra saját maga döntött a saját életével kapcsolatban.

Sághy András
a lelki problémák szakértője
EFT terapeuta és tréner