Mi az a 2 dolog, amit nem tudott a stressz-ről?

A stresszt mindannyian naponta érezzük. Ha felvételizünk, vizsgázunk, sportverseny előtt állunk, ha a főnökünk számon kér valamit, ha a gyerekünkkel veszekszünk (vagy a párunkkal, vagy a szüleinkkel), vagy valaki szabálytalanul előzi a kocsinkat. Naponta számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor érezzük a stresszt. Rengeteget olvashatunk róla… és mégis. Van 2 dolog, amit szinte senki sem tud róla.

Azt bizonyára tudja, hogy a stressz természetes életjelenség.

Agyunk elraktároz minden olyan információt, ami a veszélyes, fenyegető helyzetekre vonatkozik, valahányszor életünk során ilyen helyzetbe kerülünk. Ha valamely új helyzet csak kicsit is fenyegetőnek tűnik, agyunk felismeri ezt, és azonnal riadóztatja a szervezetünket. Beindul a stressz-hormonok termelése, izmaink megfeszülnek, szívverésünk gyorsul, emésztésünk leáll, maximálisan koncentrálunk a veszélyre, egyszóval felkészülünk a reagálásra.

Ha úgy ítéljük meg, hogy képesek vagyunk legyőzni a fenyegetést, megjelenik egy érzés, a düh. Eredeti, természetes környezetünkben – ahogy az állatoknál is tapasztaljuk -, ilyenkor támadunk. Ha úgy érezzük, hogy nem tudnánk legyőzni a fenyegetést, megjelenik egy másik érzés, a félelem. Ilyenkor menekülünk. Bármelyiket választjuk is, a mozgás során a stressz-hormonok lebomlanak, tehát a természetben nem áll fenn tartós stressz-helyzet.

Bizonyára sokat hallott a stressz káros hatásairól is. Hiszen az emberi együttélés során napjainkban nem tudjuk alkalmazni a természetes reakciókat. Bármilyen dühösek vagyunk a főnökünkre, nem támadhatjuk meg. Bármennyire félünk is tőle, nem menekülhetünk el. Ezért napjaink nagyon sok élethelyzetében a stressz-hormonok nem bomlanak le természetes úton.

#1 A tartós stressz-állapot súlyos betegséget okoz

Az egyik dolog, amit nagyon kevés ember tud: a tartós stressz-állapot számos súlyos betegséget okoz. A nagy titok: minden betegség stressz-eredetű.

A betegségek egyetlen oka a le nem küzdött káros stressz: a krónikus fájdalmak, az állandó szorongások, pánikbetegségek, fóbiák, gyomor- és bélbetegségek, szív-és keringési betegségek, a depresszió, a rák, az allergiák, a tüdő, a szívbetegségek és még sorolhatnánk… hátterében mindig ott találjuk a stresszt, az élethelyzeteink által okozott feszültségeket, amelyeket nem tudunk leküzdeni. A magyar származású orvos-kutató, Selye János már az 1950-es évek közepén kísérletekkel bizonyította, hogy a stressz okozza a betegségeinket. A gyakorlati orvostudomány csak napjainkban kezdi felismerni ennek jelentőségét.

Hogyan lehet leküzdeni a stresszt? Erről gyakran hallunk. Például nagyon jó módszer a meditáció. De csak akkor hatásos, ha ezt minden nap gyakoroljuk és eddzük az idegrendszerünket, hogy minden körülmények között nyugodt maradjon. De nyugodt tud-e maradni, amikor nem bír a gyermekével? Visszavonulhat-e ilyenkor meditálni?

Gyakran ajánlják a masszázst. Számos stressz-csökkentő masszázs van, ilyen például a shiatsu masszázs, a lávaköves masszázs, a thai masszázs, a prána nadi masszázs.

De elmehet-e masszázsra olyankor, amikor a munkahelyén parázs vitába keveredik valamelyik munkatársával? Nyilván csak utólag alkalmazható, amikor persze nagyon jól jön, hogy megnyugodhat, de az aktuális szituációban a masszázs sem használható.

Nagyon jó stressz-csökkentő módszer az agykontroll. De elérheti-e az alfa-állapotot, amikor egy szabálytalanul közlekedő autó bosszantotta fel?

Ha már ennyi mindent tud a stresszről, és tudja, hogy minden lelki és testi bajunknak az egyetlen oka a káros stressz, mi az az egyetlen dolog, amit még nem tud?

#2 Mi a leggyorsabb stressz ellenes módszer

Talán azt nem tudja, hogy van olyan módszer, ami akkor is használható, amikor éppen stressz-helyzetben van? Ami gyorsan hat olyankor is, amikor a legnagyobb szüksége van rá. Amit úgy is lehet csinálni, hogy az Önt körülvevő emberek nem veszik észre.

Az EFT, Érzelmi Felszabadítás Technikája pontosan ilyen módszer. Alapvetően a stressz kezelésére találták ki. Gyorsan megtanulható, könnyen alkalmazható és a hatása néhány percen belül érezhető. Van olyan változata is, amit észrevétlenül lehet alkalmazni bármilyen helyzetben. És ami csodálatos: ugyanazzal az egy módszerrel minden stressz-eredetű betegség is gyógyítható.

Selye János, a stressz világhírű kutatója azt írta „Életünk és a stressz” című könyvében, hogy az élővilágban mindössze egyetlen stressz-mechanizmus létezik. Az orvostudomány előtt az a feladat áll, hogy megtalálja azt az egységes és egyetlen módszert, amellyel a stresszt csökkenteni és annak minden következményét gyógyítani lehet. Úgy tűnik, rátaláltunk erre a módszerre: EFT-nek hívják.

Sághy András
a lelki problémák szakértője,
EFT terapeuta és tréner
[do action=”adwors”/]