Súly és pánik

Éva esete először egyszerűnek tűnt. Több pánikrohamával foglalkoztunk, kezeltük az érzéseit a lelki problémáit okozó személyekkel kapcsolatban, és úgy tűnt, hogy a problémái kezdenek megoldódni. Ekkor azt kérte, hogy foglalkozzunk a súly-problémájával. Ez meglepett, mert egyáltalán nem túlsúlyos, inkább vékony.

Pánikszerű félelem az elhízástól

Amint erre a témára rátértünk, erős hasgörcse és hányingere támadt. Ezeket elmulasztottam az EFT-vel, és elkezdtem kideríteni, hogy milyen lelki problémák lehetnek a háttérben. Kiderült, hogy Éva hihetetlenül erős, majdnem pánikszerű félelmet érez, amikor arra gondol, hogy túlságosan súlyossá válhat. Még ennél is nagyobb a félelme (ez már igazi pánik), amikor arra gondol, hogy „túl könnyűvé” válik. És a jelenlegi állapota is félelemmel tölti el (ez nem olyan erős).

Igazi patt-helyzet.

Igazi patt-helyzet. Bármi történjék a súlyával, pánikot érez, de a jelenlegi helyzettől is fél. Először azt vizsgáltam, hogy miért pánikol attól, hogy „túl könnyűvé” válik. Kiderült, hogy ez a félelme nem túl régi, mintegy 1,5 éves. Keletkezése egybeesik azzal az időponttal, amikor Éva munkanélkülivé vált.

Ezt tragédiaként élte meg, szinte összeomlott az élete, megalázó helyzetek sokaságán ment keresztül. Ezt követően következett be az első pánikroham. A munkanélkülivé váláskor éppen egy sikeres fogyókúra közepén tartott, majdnem sikerült elérnie egy számára megfelelő súlyt.

Az agya tudat alatt összekapcsolta a fogyást a bekövetkezett eseményekkel és a pánikrohammal. Éva ezt most úgy éli meg, hogy mihelyt „túl könnyű” lesz, jön a pánik! Ennek a puszta gondolata is képes a rohamot kiváltani.

Az ismerős gyerekek csúfolták…

A túlsúlytól való félelem a gyerekkorából származik. Ekkor valóban túlsúlyos volt. Apja emiatt gyakran gúnyolta, az ismerős gyerekek is csúfolták. Az egész gyermekkorából leginkább arra emlékszik, hogy a szülei nagyon rosszul éltek, ittak, verekedtek, bántották egymást és őt is. Az agyában a túlsúly egy egész sor szörnyű jelenettel kapcsolódott össze.

Innen származik a félelem a túlsúlytól. A mostani pánikbeteg állapota pedig a jelenlegi súlyához kapcsolódik tudat alatt.

Ezt a patt-helyzetet csak úgy lehet megoldani, ha az egyes félelmeit egyenként megszüntetjük, azaz az állapotát három, egymástól független pánikbetegségként kezeljük és megszüntetjük a félelmét valamennyi lehetőségtől. Ekkor a súly és a rossz életesemények közötti tudatalatti kapcsolat is megszűnik.

Ez valóban így történt és Éva hamarosan kapott állást, a súlyától való pánik pedig mára már csak emlék.

Sághy András
a lelki problémák szakértője
EFT terapeauta és tréner