„Konferencia előtti nap” az ACEP konferencián

„Konferencia előtti nap” az ACEP konferencián

Nehéz összefoglalni egy ilyen napot: a konferencia már elkezdődött, de hivatalosan csak holnap kezdődik, több mint 500 résztvevővel. Az energia pszichológia tudományos kutatásaival foglalkozó szekcióban vettem részt és késő este meghallgattam Gary Craig nagyon várt nyitó előadását, melynek címe „Egy új pszichológia” volt.

A tudományos kutatások egyre inkább bizonyítják az Energia Pszichológia létjogosultságát. Az elmúlt 4 évben 50, a tudományos kutatás kritériumainak megfelelő, referált tudományos közlemény jelent meg az energia pszichológia témakörében. Ezek közül 7 esettanulmány, 8 szisztematikus megfigyelés, 14 nem kontrollált, 21 pedig kontrollált, kettős vak vizsgálat volt. A vizsgálatokban kiemelkedő szereplő volt az EFT és a TFT, és egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a módszerek hatékonyabbak, mint a jelenleg leghatékonyabbnak tartott pszichoterápiai módszer, a kognitív viselkedésterápia.

A mostani konferencián rendkívül széles körben mutattak be vizsgálati eredményeket, például a következőket:

 • leendő, kiképzett terapeuták szorongásának csökkentésére az első páciens érkezése előtti napon EFT kezelést alkalmaztak, míg a kontroll csoport kognitív terápiát kapott
 • randomizált klinikai teszt EFT-vel étel utáni sóvárgás kezelésére 96 túlsúlyos vagy kövér felnőtt esetében
  Érdekesség: az 1 évvel későbbi utóvizsgálatkor a résztvevők nagy része már arra sem emlékezett, hogy milyen étel után sóvárgott rettenetesen 1 évvel korábban
 • vizsgadrukk kezelése EFT-vel, több csoportban, kontroll csoporttal
 • krónikus fájdalom csökkentése TFT-vel
 • rövid EFT kezelés eredményessége 16 évnél fiatalabb lány futballcsapat esetén 11-es rúgásoknál
 • A ruandai vérengzés túlélői körében alkalmazott TFT-kezelés hatásossága
 • kontrollált randomizált vizsgálat háborús veteránok fájdalom, depresszió, szorongás, PTSD esetek kezelésében (EFT)

De miről beszélt Gary Craig?

Elsősorban arról, amit 2 évvel ezelőtt üzent nekünk, amikor visszavonult az EFT aktív terjesztésétől, nevezetesen: az EFT-nek két nagyon fontos sajátossága van:

 • amit az EFT tud, amit az EFT-vel meg lehet tenni, és
 • amilyen irányba az EFT mutat.

Az elmúlt időszakban ezzel az utóbbi sajátosságával foglalkozott, mert úgy gondolja, hogy az EFT túlmutat a jelenlegi lehetőségein, egy kaput jelenthet valamilyen új mentális állapot felé. Ezt az állapotot nevezi „új pszichológiának”.

Számos dolog mutat ebbe az irányba:

 • Olyan mindennapi és mégsem mindennapi tapasztalatok, amelyekkel valószínűleg már nagyon sokan találkoztak: gondolunk valakire, akire régóta nem gondoltunk és pillanatokon belül megszólal a telefon, és az illető van a vonalban; vagy az az érzésünk, hogy valami baj fog történni, és megtörténik a baj.
 • Egy másik dolog, ami komoly figyelmet és tanulmányozást igényel, az EFT távolból történő alkalmazása: saját magamon kopogtatok és annak hatása van valaki másra, akkor is, ha az illető távol van; lehetséges távolból egyszerre több emberre is hatni kopogtatással; a mostani előadáson Gary több példát is bemutatott erre.
 • Az érzékelésünk becsap bennünket (pl. évszázadokon keresztül azt hittük, hogy a Föld lapos – mert minden érzékelésünk ezt sugallja). Az érzékelési rendszereink a körülöttünk lévő világ 99,99%-át nem érzékelik. Ebből következően a világ nem olyan, amilyennek hisszük.
 • A kvantumfizika egyre inkább olyan világot ír le, amely más, mint a mindennapi tapasztalataink.

 

Az új pszichológiának ebben az előadásban csak néhány fontos jellemzőjét írta le Gary, de ezek rendkívül fontosak és megtermékenyíthetik a gondolkodásunkat:

 1. Mindannyian egyek vagyunk. Az egyetlen problémánk, ami létezik, az elkülönültség.
 2. Az egyetlen megoldás a megbocsátás: amikor elismerjük, hogy nem az történt, nem úgy történt, ahogy a tudatunk eltorzította az eseményeket.
 3. A terapeutáknak először saját maguknak és saját magukon kell gyakorolniuk ezt, mielőtt a klienseikkel is meg tudják éreztetni.

Gary ebben az előadásában egyelőre idáig jutott. Nyilván következik a folytatása, amit az elmúlt két évben előkészített.

 

Találkozás Garyvel a konferencián (2012. május 31.)

 

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

6 komment : “„Konferencia előtti nap” az ACEP konferencián”


 • Kedves András!
  Nagyon köszönöm a konferenciáról küldött első tájékoztatót!
  – A bemutatott vizsgálati eredmények a racionalitásunk számára fontos támogatások.
  – Óriásinak tartom a “mindannyian egyek vagyunk” és a “megbocsátás” jelentőségeinek kiemelését az EFT irányából megközelítve.

  Várom a továbbiakat, üdvözlettel: Zsuzsa

 • Kedves András!
  Örülök és gratulálok!
  Örülök, mert megosztja velünk az új ismereteit, és ez nagyon jó, köszönjük!
  És gratulálok azért, mert nyitott a változásokra.
  Az eft jó módszer, de ha itt gyökeret verünk, elzárjuk magunk elől a továbblépés útját. Ez a véleményem.
  Kérdésem is lett: mi ez a tft-kezelés? Nem találtam rá magyarázatot.
  Minden jót kívánok!
  Üdvözlettel
  Zsuzsa

 • Kedves András!

  Nagyszerű élmény lehet a találkozás, a konferencia Gary Craiggel.
  Nagyon várom a további beszámolóit!
  Üdvözlettel, Southamptonból és további hasznos élményeket kivánok!

 • Nagyon izgalmas az új pszichológia téziseinek megfogalmazása, de még inkább a gyakorlati alkalmazása. A random kisérletek arra utalnak h. a tudományos életbe is be kívánják integrálni…Gary Craig hiteles személyiség és kiváló terapeauta ezt az innovációt nagyban elősegíti, ebben biztos vagyok. Kiváncsi vagyok hogy folytatódik a konferencia?
  Köszönöm a tudósítást!
  Őszné Ilona

 • Kedves Andás !

  További hírket is szívesen vennék a konferenciáról ! Üdv
  Béla

 • Nagyon kíváncsian várom a további híreket ! 🙂

Szóljon hozzá Ön is!