EFT az üzleti életben

EFT az üzleti életben

Ismét egy interjút küldök. Ezt a cikket néhány hete Erdélyi Norbert, a WDM.hu vezetője készítette velem abból az apropóból, hogy közös munkánk gyümölcseként megújult honlapom a múlt évben megjelenhetett.
Már az előkészületek során megígérte, hogy néhány hónap múlva leülünk beszélgetni, mert érdeklődik az EFT módszere iránt, és kíváncsi volt rá, hogy például üzletembereknek hogyan tud segíteni az EFT, ha végül is nem állítunk kevesebbet, mint hogy mindenre érdemes kipróbálni…

… és tényleg! Az EFT még az üzleti életben is segít előrelendíteni a folyamatokat! Erről számtalan esetben meggyőződhettem, mint ahogy azok is, akik félelmeiket elengedve sikert sikerre halmoznak életük minden területén.

Jó olvasást és köszönöm előre is az értékes hozzászólásokat!

Sághy András
EFT terapeuta és tréner

Íme a cikk:

Mi az az EFT?

Sághy Andrással, a Human Harmony Életmód Stúdió (http://humanharmony.hu) vezetőjével beszélgettem, aki EFT terapeuta és tréner, valamint a lelki problémák szakértője. Az EFT, mint megtudtam, egy terápiás módszer, ami András révén jutott el Magyarországra. A közös munka (amivel András megbízott) több szempontból is érdekes volt, mert egyrészt magánemberként kíváncsi voltam, hogy mit tud ez a módszer, másrészt a téma újdonsága, a megszokott üzleti megközelítések után egészen frissítően hatott a kreativitásomra.

Erdélyi Norbert: – András, hogyan lesz valakiből a „lelki problémák szakértője”?

Sághy András: – Rengeteg munkával, gyakorlással és kitartással. Több száz embert kezeltem az EFT-vel, ez nagyon sok tapasztalatot adott terapeutaként. Nagyon sok témában kipróbáltam, hogy mire képes az EFT. A kliensek visszajelzéseiből és az után-követésből pedig tudom azt is, hogy a legtöbben tökéletesen megszabadultak attól a problémától, amivel felkerestek. Viszont már korábban is a gyógyítás területén tevékenykedtem természetgyógyászként, ez jó alap volt.

Erdélyi Norbert: – Hogyan kell elképzelni egy ilyen kezelést, és mit jelent az, hogy EFT?

Sághy András: – Az EFT az Emotional Freedom Techniques rövidítése, magyarul pedig találóan „az Érzelmi Felszabadítás Technikája” nevet kapta. A kezelés egy személyes négyszemközti találkozó keretében egy létező probléma feltérképezésével kezdődik, kérdésekkel, majd pedig konkrétan a kellemetlen érzelmek felszabadítása következik. A kezelés során az arcon, a törzsön és a kezeken „kopogtatunk”, ami az ujjbegyekkel történő gyengéd, ritmikus „ütögetést” jelent. Ezekhez a mozdulatokhoz bizonyos mondatokat mondunk, e kettővel együtt érjük el a kívánt hatást.

Erdélyi Norbert: – Mi a „kívánt hatás”?

Sághy András: – Pl. a stressz csökkenése, vagy egy fájdalom csökkenése majd pedig elmúlása. Az EFT szinte minden esetben működik, hiszen a meridián-pontok (energia beviteli pontok) stimulálása történik. A legtöbb esetben azonnal érezhető a pozitív változás, amely sokaknál nagymértékű megkönnyebbülést és életminőségbeli változást is jelent.

Erdélyi Norbert: – Mi a leggyakoribb probléma, amivel felkeresnek?

Sághy András: – Több ilyen is van. Pánikbetegség, migrén, munkahelyi stressz, párkapcsolati problémák, alvászavar, szexuális problémák, krónikus hát-, váll-, nyakfájdalmak, depresszió, stb. Ezek talán a leggyakoribbak.

Erdélyi Norbert: – A munkahelyi stressz oldása… ez érdekes lehet… Ez a munkahelyen történik?

Sághy András: – Erre van lehetőség természetesen. Vannak olyan stresszcsökkentő programjaink, amiket kimondottan közép- és felsővezetőknek alakítottunk ki, és vannak olyanok is, amik a beosztottaknak szólnak, mivel más a felelősség mértéke és a problémakör, ami érinti őket. Az egyik legjobb mellékhatása ennek a programnak, hogy nemcsak a munkahelyen lesz jobb a légkör, hanem otthon is. Többnyire csoportos kopogtatást végzünk, ahol mindenki saját magát kopogtatja, miközben az aktuális problémájára gondol. De ha a téma kényes természetű, egyéni kezelésre kerül sor.

Erdélyi Norbert: – Van olyan EFT-s módszered is, ami segíthet egy vállalkozás fellendítésében?

Sághy András: – Igen. Több olyan kliensem is volt, aki cégvezetőként a bevételeit szerette volna megsokszorozni, ám volt jó néhány olyan erőteljes hiedelem és félelem az életében, amely megakadályozta ebben. Néhány kezelés után a hozzáállása teljesen megváltozott és pár hónap múlva megtudtam, hogy a kitűzött célt még túl is teljesítette. Ha személyiségfejlesztésre gondoltál, abban is segít az EFT.

Erdélyi Norbert: – Igen, már emlékszem, hogy vannak tanfolyamok is.

Sághy András: – Egy kétéves Akadémiát hoztunk létre személyiség fejlesztésre, de a tanfolyamokat egyesével, külön-külön is el lehet végezni. Ha már az előbb a cégekre rákérdeztél, az EFT1-es tanfolyamra (EFT1) érdemes eljönni azért is, mert a résztvevők saját magukat is megtanulják kezelni. Az EFT nagyon egyszerű, remélem egyszer majd Veled is találkozom valamelyik tanfolyamon, hiszen számos vállalkozó és cégvezető elvégezte már.

Erdélyi Norbert: – Azért mert annyira egyszerű, hogy még én is megértem, vagy mert szakértőként úgy látod, hogy rám fér a stresszoldás?

Sághy András: – Stresszoldásra szinte mindenkinek szüksége van, de ha van a kezedben egy olyan módszer, amivel még aznap meg tudod szüntetni a rossz érzéseidet, és nem kell évtizedekig magaddal hurcolnod a dühödet, mire esetleg meghallgat egy pszichológus, akkor az egy olyan lehetőség, amitől nemcsak kiegyensúlyozottabb leszel, de hosszú távon egészségesebb is.

Erdélyi Norbert: – Egészségesebb?

Sághy András: – Igen, mert ha stresszben vagy, az immunrendszered sem működik megfelelően. Egy ilyen állapotnak pedig hosszú távon nagyon súlyos következményei vannak. És nem utolsó szempont, hogy rengeteg munkahelyi hiányzás is kiküszöbölhető az EFT-vel.

Erdélyi Norbert: – Ezt hogy érted?

Sághy András: – Amikor stresszben van az ember, az immunrendszer alulműködése miatt a különféle betegségek is hamarabb megtalálják. De a stressz befolyásolja a kedélyállapotot és a viselkedést is, többek között ezért ingerültek, türelmetlenek, kimerültek, és ezért nem tudnak koncentrálni. És sajnos hamar jelentkeznek a súlyosabb fizikai tünetek is, mint a migrénes fejfájás, krónikus derék-, gerinc és nyaki fájdalmak, súlyos gyomorproblémák, magas vérnyomás, szívritmuszavarok, stb. Ezekkel viszont muszáj kezdeni valamit. És ne felejtsük el, hogy a függőségek (dohányzás, kávé, alkohol, édesség, stb.) hátterében is mindig valamilyen érzelmi probléma áll.

Erdélyi Norbert: – Akkor itt jutottunk el ahhoz a ponthoz, hogy minden kellemetlen testi érzés és betegség hátterében valami lelki ok áll? Ezt mintha több helyen is hangsúlyoztad volna az oldalon.

Sághy András: – Az EFT legalábbis így tartja, és a munkám során én is így tapasztalom.

Erdélyi Norbert: – És ha valakinek annyi ideje sincs, hogy rászánja a tanulásra vagy a kezelésre szükséges időt? Időhiányra is tudsz megoldást?

Sághy András: – Még erre is van megoldás. Ha valaki már érzi magán a stressz jeleit (pl. „nincs időm semmire!”), érdemes a tanulásra vagy a kezelésre időt szakítani. Ez nem kidobott idő, egy alkalommal maximum másfél óráról van szó, és a kopogtatás után más színben fogja látni a világot, és hirtelen több ideje, jobb hangulata lesz. Mint mondtam, egy nagyon egyszerű és könnyen megtanulható módszerről van szó, amit akár rögtön a stresszhelyzetben is alkalmazhat.

Erdélyi Norbert: – A többiek pedig kinevetik, ahogy kopogtat?

Sághy András: – A nevetés önmagában is stresszoldó hatású, de nem erre gondoltam. A tanfolyamon, vagy a csoportos kopogtatások során megtanítjuk olyan technikák alkalmazását is, amivel észrevétlenül, akár egy tárgyalás közben is csökkenthetjük a stresszt. És senki sem fogja észrevenni. Legfeljebb azt, hogy nyugodtál maradt akkor is, amikor máskor a plafonon lettél volna.

Erdélyi Norbert: – Továbbra is a honlapon keresztül lehet megkeresni benneteket?

Sághy András: – Igen. www.humanharmony.hu – ez a cím.

Erdélyi Norbert: – Köszönöm, András! További sikereket és sok új klienst kívánok Neked!

Sághy András: – Én is köszönöm!

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

1 komment : “EFT az üzleti életben”


  • Sziasztok!

    Abszolút mértékben egyetértek, saját tapasztalatok alapján.
    Az ÉFT az üzleti életben például ott és úgy használható, hogy ha csökkentem a saját stressz szintemet, akkor jobban rá tudok érezni arra, hogy mire van szüksége az ügyfélnek, mit szeretne, és kreatívabb is vagyok abban, hogy hogyan tudom őt segíteni. Ezáltal kevésbé leszek leterhelve, kevesebbet kell dolgoznom, viszont a termék / szolgáltatás fejlesztés jobban megy, nagyobb értéket tudok adni, és így több lesz a bevétel is. 🙂

    Szép napot,
    Titi

Szóljon hozzá Ön is!