Te mikor szoktál kopogtatni

Te mikor szoktál kopogtatni

A nálam megforduló kliensek, a tanfolyamaimon részt vevő hallgatók gyakran megkérdezik tőlem, hogy „mikor kopogtassak?”

Erre persze nincs jó válasz, hiszen bármit is mondanék, könnyű rávágni, hogy „olyankor nincs időm”. Pedig szinte a legfontosabb dolog az életünkben – bár ez egyáltalán nem közismert, szinte senki nem mondja, senki nem tanácsolja  -,  hogy az energia rendszerünket, az energiaáramlást napi szinten karbantartsuk, gondoskodjunk róla, hogy az energia folyamatosan áramoljon a testünkben. Különösen fontos ez azok számára, akiknek

valamilyen érzelmi, vagy testi problémájuk van (azaz gyakorlatilag mindannyiunknak nagyon fontos). Az energia áramlás serkentése a legegyszerűbben és legkényelmesebben a kopogtatással érhető el, hiszen a kezünkön kívül semmilyen eszköz nem kell hozzá, nem kell hosszan készülődni, nem kell  elmenni fittness-terembe, egész egyszerűen csak csinálni kell.

És mégis …

Sok embernek gondot okoz, hogy napi 5-10-15 percet saját magával foglalkozzon. Emlékszem Gary Craig egyik cikkére, amelyben egy hölgyről volt szó, akinek a daganatai egy 10 napos nagyon intenzív, napi több órás kopogtatás hatására (amelyet maga Gary irányított), elkezdtek visszafejlődni. A kopogtatás hatása nyilvánvaló volt a hölgy számára is. Gary a 10 napos bentlakásos kezelés után azzal engedte haza, hogy minden nap kopogtassa az általa előírt kopogtatási sorozatokat. A történet szomorú vége, hogy az illető, aki egyébként naponta legalább egy órát foglalkozott azzal, hogy a teste különböző részeiről a szőrszálakat eltávolítsa, a napi néhány perces kopogtatást nem csinálta. Rövid időn belül visszakerült a kórházba és meghalt.

Ha valaki nem csinálja a kopogtatást a nyilvánvaló előnyök ellenére, akkor annak mélyebb lelki okai vannak. Ugyanis ez nyilvánvaló jele annak, hogy ellenáll a saját gyógyulásának. Ez egy blokk, amit kezelni kell (mi mással, mint kopogtatással!). Ilyen mondatokat mondhatunk:

„Annak ellenére, hogy nincs kedvem kopogtatni, mélységesen szeretem és elfogadom magam.”

 

„Annak ellenére, hogy idegesít a kopogtatás, és annak ellenére, hogy úgysem használ, mélységesen szeretem és feltétel nélkül, teljesen elfogadom magam.”

 

„Annak ellenére, hogy unom és utálom a kopogtatást, mégis elfogadom magam.”

 

A klienseimnek szoktam „házi feladatot” adni, azaz olyan rövid kopogtatási sorozatot, amit otthon is csinálhat. Néha kis cédulára is leírom, és úgy adom át, mint egy receptet: „ezt tessék naponta háromszor 5 percig alkalmazni, többet ér, mintha gyógyszert szedne.”

Amikor a klienssel legközelebb találkozom, leginkább az érdekel, hogy csinálta-e, vagy sem, és ha nem, akkor miért nem. Ha sikerül kideríteni az igazi lelki okát, hogy miért nem csinálja a kopogtatást, akkor azt is tudom, hogy miért nem gyógyul, vagy miért esik vissza egy-egy gyógyulási periódus után.

Önmagunk kopogtatásával persze nem csak az a probléma, hogy lelkileg ellenállunk, hanem az is, hogy valóban nehéz beépíteni az amúgy is nagyon zsúfolt életünkbe. Tehát célszerű valamilyen módszert kitalálni, hogy hogyan lehet rendszeressé, szokássá fejleszteni a napi kopogtatást. Gary Craig azt ajánlja, hogy kapcsoljuk össze olyan tevékenységekkel, amiket naponta rendszeresen amúgy is csinálunk, és tegyük olyan természetes szokásunkká, mint például a fogmosást.

Tehát kopogtassunk, mielőtt (és miután) fogat mosunk, amikor leülünk az asztalhoz enni, amikor autóvezetés közben piros a lámpa, amikor WC-re megyünk, amikor TV-t nézünk, mielőtt elindulunk a munkahelyünkre, amikor megérkezünk a munkahelyünkre, miközben az utcán sétálunk, miközben valakivel telefonon beszélünk, stb.

A lényeg az, hogy találjuk ki, hogy mik azok a rendszeres tevékenységek, amikhez a kopogtatást kapcsolni szeretnénk. Természetesen rögtön felmerül a kifogás, hogy „megpróbáltam, de mindig elfelejtem.” (Persze az elfelejtés is tudat alatti ellenállás!). Az EFT-ben viszont az a csodálatos, hogy bármire lehet kopogtatni, például erre is:

„Annak ellenére, hogy tudom előre, hogy úgyis el fogom felejteni a kopogtatást, mégis szeretem és elfogadom magam.”

 

„Annak ellenére, hogy úgysem jut eszembe, amikor szükség lenne rá, most úgy döntök, hogy valahányszor szükségem van a kopogtatásra, az elmém automatikusan figyelmeztet, hogy ezt kell tennem.”

 

„Annak ellenére, hogy nagyon rossz a memóriám, most meggyógyítom, és elvárom magamtól, hogy a lényeges dolgok mindig eszembe jussanak.”

 

Ezt a blogot gondolatébresztőnek szántam, és azt szeretném, ha te is hozzászólnál, és megírnád, hogy te mikor szoktál kopogtatni, és mit tanácsolnál, hogy rendszeres és mindennapi élménnyé válhasson a kopogtatás mindenki számára (persze az után, hogy már megtanulta, hogy hogyan is kell kopogtatni).

Erről jut eszembe: azt ígértem a múlt héten, hogy elárulom az októberi EFT tanfolyamok – melyeket külföldi EFT Mesterek tartanak – részleteit. Nagyon keményen dolgozunk a programon, a megfelelő helyszín kiválasztásán, az árak kialakításán, és számos egyéb részleten. De még nem lehet fellebbenteni a fátylat. Elnézést kérek, szükségünk van ehhez még néhány napra.

 

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

 

19 komment : “Te mikor szoktál kopogtatni”


 • Na erre varrjatok gombot!::))
  A múltkor 3 este is jelentkezett a ball fülemben egy lüktető” érzés-hang. Ott dobogott a szivem!::::))))))
  Nagyon zavart és megijedtem mi lehet…állítólag vérnyomás probléma….csak.
  Persze hogy elkezdtem kopogtatni rá, de nem is sokat……ÉS LÁSS CSODÁT! Azóta sem…..!!!

  H. Zs.

 • Floraval ertek egyet.
  Szerintem kockazatos ugy raszokni a kopogtatasra, hogy kozben mast csinal az ember. Hiszen, gondoljunk csak bele, megszolitom sajat “ismeretlen” reszemet es valamit kerek tole, mondok neki, kommunikalok vele – egy olyan nyelven, amit o ismer, en meg gyakorlatilag nem. Ha kozben ebbe a tevekenysegbe belekeverek egy kis oda nem valot, kis szoptatast, kis evest, kis kuszkodest, kis vecezest, ki tudja mit, akkor vajon milyen egyeb gondolatok, erzetek keveredhetnek ebbe a “kommunikacioba” anelkul, hogy azt akartam volna? Es mi van akkor, ha ettol meg melyebbre sullyedek a problemakban, ahelyett, hogy kikaszalodnek belole?
  Floranak tehat igaza van, amikor azt mondja, hogy adjuk meg a muveletnek az ot illeto figyelmet.
  Persze, rohanast tanultunk, teljesitmenycelokkal versenyzunk, ebben a helyzetben nehez megtanulni idot szakitani magunkra, csaladunkra, szeretteinkre.
  Az en velemenyem tehat az, hogy nagyon-nagyon ovatosnak kell lennie annak az embernek, aki valamilyen kulso esemennyel akarja osszekotni a kopogtatasat, es ha csak teheti, keressen olyan pillanatokat, perceket, amikor tenyleg csak magara figyelve, onmaga intimitasaban vegezheti ezt a nagyszeru gyogyito(csak gyogyito?) tevekenyseget.

 • Sziasztok!

  A kérdésre további tippeket adva, hogy mikor lehet kopogtatni: anyukáknak szoptatás közben – főleg, ha a kopogtatás a kisgyerekre irányul, a játszótéren, amíg a gyerkőc hintázik, a postán sorbanállás közben, és így tovább. 🙂

  Hogy hogyan lehet eszünkbe juttatni a kopogtatást? Szerintem a kopogtatós sorozatokat orvosi receptre, vagy ahhoz hasonló papírra kellene felírni, és kitenni valami látható helyre – ugyanis az orvos által mondottakat / felírtakat valószínűleg kevesebben felejtik el, mert belénk van nevelve, hogy az orvosnak szót kell fogadni. De tényleg kíváncsi lennék, hogy mi lenne akkor, ha receptre írnák fel a kopogtatást. Arra pedig még kíváncsibb lennék, hogy ha szankciókkal büntetnék a nem-kopogtatást (pl. ahhoz hasonlóan, hogy ha a cukorbeteg ember nem fogy le, akkor csak drágábban juthat hozzá a gyógyszerekhez – tudom, ez elég morbid motiváció), akkor hányan felejtenék el.

  Szép napot kívánok mindenkinek
  SzT

 • T.Cím!
  szeretném megkérdezni, hogy vidéken indul-e kopogató tanfolyam, valamint azt is, hogy “levelező” tanfolyam mikor indul legközelebb? Sajnos, az előzőt elmulasztottam és úgy gondolom, az én problémámon is tudna segíteni ez a módszer. Válaszát köszönöm
  Üdvözlettel: Gyöngyi

  • Kedves Gyöngyi!
   Jelenleg sajnos nincs tervezett vidéki tanfolyamunk. Amint egy nagyobb csapat összejön valahol, akiket érdekel az EFT (10-15 fő), természetesen bárhová örömmel elmegyünk. A “levelező” tanfolyamok (jelenleg a Súlycsökkentés és a Pénzteremtés 10-hetes on-line tanfolyamok bármikor megrendelhetők a honlapunkon.

   Üdvözlettel
   Sághy András

 • Nagyon jó az oldal. Különösen H ZS. val értek egyet. De a minap mentem egyedül vásárolni egyszer csak érzem ,hogy rám tör a bizonytalanság.Elhelyeztem a táskámat a karomon és elkezdtem kopogtatni, nem
  érdekelt hogy az utcán valaki észreveszi , hogy mit csinálok , meg volt a hatása mert elmúlt a bizonytalanság és mindent eltudtam intézni amit kellett. Nagyon jó dolog csak a napi teendők között hajlamos vagyok elfeledkezni, hogy mit is kéne csinálnom.De most már ha szükségét érzem bárhol meg fogom csinálni a kopogtatást.
  Mindenkinek ajánlom.
  Köszönöm András
  Éva

 • Szerintem, nagyon igaz a blog. Én este tudtam a legjobban beépíteni, mikor már mindenki alszik akkor kopogtatok 20 percet. De ha nehezen mennek a dolgaim, vagy nehéz hozzákezdenem valamihez akkor is kopogtatok, már 5 perc nagyon jó. Szerintem mindenkinek arra van ideje amire akarja. Nem értem sokszor látják, tapasztalják, hogy ,működik és mégse csinálják. Pedig a saját életét tenné jobbá, de ha ez nem fontos? Az én lányom epilepsziás, nem tud olvasni, én kopogtatok neki és látom , hogy nagyon jó, van , hogy ő emlékeztet. A gyereknél lehet a legjobban beépíteni, ha megszokják ahogy a napi étkezést, csinálni fogják. Üdv mindenkinek. Kopogtassatok!!!

 • Szerintem csak akkor működik a kopogtatás, ha csak magunkra koncentrálunk, semmi zaj és más tevékenység nam zavar benne.

 • MIOTA MEGISMERKEDTEM EZZEL A GYOGYITITO MODSZERREL,AMI KB.2-HONAPPAL EZELÖTT VOLT,VALAMI FANTASZTIKUS POZITIV VÁLTOZÁSON MENTEM KERESZTÛL..SZINTE KICSERÊLÖDÖTT A TESTEM ÉS SZELLEMILEG ÉS ÉRZELMILEG IS MEGUJULTAM.NAGYON HÁLÁS VAGYOK ÖNÖKNEK ÊS A GYOGYITO MODSZER ATYJÁNAK.KÖSZÖNETTEL TÜNDE.

 • Kedves András!

  Nagyon szépen köszönöm ezt az írását! Nekem is pont az a problémám, hogy rendszeresen elfelejtek dolgokat, amik számomra fontosak volnának.
  A napi megerősítéseim közé be is tettem a következőt: a fontos dolgok mindig eszembe jutnak, amikor el tudom őket végezni, és ilyenkor meg is teszem őket.
  Még egyszer köszönöm az ötleteket!

  Halász Klári

 • Tudom, hogy nagyszerű dolog….deén is mindig elodázom….
  Viszont a Fiam, aki Chron beteg…nem hisz ebben…..de ha belegondolok, hátha használna neki és Ő meg sem próbálja….elfog a keserűség, mert valószínűleg ismét műtét lesz a vége!:(
  Vajon hogyan segíthetnék neki….

  KÖSZÖNET az összes információért, mert megerősített és reményt adott eddig mindig….
  H. Zs.

  • Kedves Hunyadi Zsuna,
   elnézést hogy megszólítom én is kopogtató vagyok. A fia ügyében Ön is kopogtathat -ennek megvan a módszere , nem is nehéz – engedély kell a fiától… meg egy tréner aki talán elsőre elmondja hogy kell — lehet hogy a fia nemet mond de a tudatallatia lehet hogy szomjazza a gyógyulást

  • Kedves Zsuzsa!EFT 2-t végeztem, nagyon szeretem, nagyon sok embernek segitettem vele. Én kopogtattam nekik, amig ők mondták a problémákat, betegségeket.A Chron betegségre még a Paleolit táplálkozást ajánlom.Én 3 hónapja igy táplálkozom és bámulatos eredményeim vannak. Én cukorbeteg vagyok, lement az éhgyomri vércukrom normális értékre, még szedem a cukor gyógyszert. 10 kg-ot fogytam a Paleolit táplálkozástól.Igy a kopogtatással együtt eredményesebb, könnyebben megállom, hogy betudjam tartani a diétát. A fiadnak is ajánlom,ha érdekel, nézzetek utána az interneten, hogy mennyi bélgyulladást lehet megelőzni, ha kihagyja a táplálkozásából a tejterméket, a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a cukrot a keményitőket, a szóját stb. Amit ehet helyette az mind nagyon finom, és laktató és nem éhezik.Jó egészséget kivánok nektek:Ica.

 • Igen nagyon hasznos és érdekes, de hála istennek nekem sikerült a reggeli rituáléim közé besorolni a napi kopogtatást.

 • Nekem kicsit ellentmondásos ez a bejegyzés.Csináljuk ha meg akarunk gyógyulni.Eddig rendben.A gyógyszert is bevesszük ,ha gyógyulni akarunk.De azt sem akkor amikor eszünkbe jut…ha nem jutott eszembe egész nap mert nem vagyok hozzászokva,hogy szednem kell akkor majd este bekapom a napi adagom…A piros lámpát sem javaslom! Akkor biztos,hogy egyikre sem tudunk odafigyelni.A Tv-t csak akkor nyissuk ki,ha tényleg az általa adott infora vágyunk.A WC-n pedig hagyjuk,hogy ‘megvilágosodjunk’…és folytathatnám.Még a gyógyszer helyett adott placebó is azért hatásos,mert Rá figyelünk,mert akarjuk a vágyott célt..Valljuk be őszintén,hogy a fent említett tevékenységekkel egyidejű kopogtatás hát…
  Én tudomásul vettem,hogy ezentúl saját magamra is időt kell szánnom!Ezért egy órával hamarabb kelek.Így belefér a reggeli.Este meg amikor csend lesz.És ilyenkor CSAK ezzel foglalkozom.Csend ,nyugalom,koncentráció.Még így is idő kell a szabotálás oldásához.A gyógyszer sem és ez sem varázspáca.Tessék dolgozni!

 • Köszönöpm !
  Nagyon hasznos (lesz)! Remélem !

 • Bánszki Andrásné Lujzi

  A lányom ismeri ezt a profi technikát.Napi rendszereséggel alkalmazza,nekem is segít ha valami gond van.Ez egy csodálatos segítség mióta alkalmazzuk a család nagyon nagyon nagy változáson ment át.Minnél több embernek meg kell tanítani a technikát.

  Szeretettel:Lujzi

Szóljon hozzá Ön is!