Egy klausztrofóbia megoldása

Egy klausztrofóbia megoldása

Nemrég egy két részes blog bejegyzésben Jacqui Crooks cikkét ismertettem a “Keresd a korai specifikus eseményeket” címmel. Ezúttal ehhez a cikkhez kapcsolódva az egyik saját esetemről szeretnék írni.

Az EFT kezelések során az esetek 40-45%-a valamilyen korábbi traumára vezethető vissza, 40-45%-a a korlátozó hiedelmekhez kapcsolódik. Csak 4-5% az örökletes probléma, és 4-5%-ot okoznak a környezeti ártalmak. (Az EFT tanfolyamokon erről részletesebben is beszélünk.)

Erika, egy fiatal hölgy keresett fel azzal, hogy rendszeres klausztrofóbiás rohamai vannak. Képtelen zárt helyeken tartózkodni, legyen az kisvendéglő, lift, bármilyen hely, ahol úgy érzi, hogy képtelen onnan kiszabadulni, vagy nem látja a menekülési útvonalat.

Rengeteg korábbi esetet sorolt fel, de a helyzet mostanra tarthatatlanná vált, mert olyan munkakörbe került, ahol vezetőként rendszeresen részt kell vennie tárgyalásokon, rendezvényeken, karácsonyi partikon, stb. Ilyenkor mindig rosszul érzi magát, és igyekszik a lehető legrövidebb időn belül elmenekülni.

Számos korábbi ilyen esetet feldolgoztunk az EFT film technikával (amit az EFT1 tanfolyamon tanítunk).

A helyzet jelentősen javult, de mégsem oldódott meg teljesen. Az EFT-ben azt tanítjuk, hogy amit  megoldottunk, az véglegesen elmúlik és nem tér vissza többé. Ha tehát új helyzetekben még mindig érzi valamilyen szinten a klausztrofóbiát, akkor valamit még nem oldottunk meg.

A kezelések közben felfigyeltem arra, hogy Erika szemgolyója állandóan mozog, a legkülönbözőbb irányokban, és soha nem nyugszik meg. Ez azokra az emberekre jellemző, akiket korábban valamilyen trauma ért és azóta tudat alatt állandóan fél és keresi, hogy honnan jön a veszély.

Megkérdeztem Erikát, hogy érte-e valamilyen baleset, ami indokolhatja az állandó szorongást. Azt válaszolta, hogy 6 évvel korábban elütötte egy autó, de biztosan nem ez az oka a szemgolyók állandó, öntudatlan mozgásának, mert neki már 8 éves korában azt mondta a szemorvos, hogy ez egy veleszületett rendellenesség, amit nem lehet gyógyítani.

A következő kérdésem az volt: “És az édesanyjának volt-e valamilyen balesete a terhesség alatt?”

Kiderült, hogy az édesanyja 8 hónapos terhesen felmászott a cseresznyefára, hogy leszedje a termést. Eközben leesett a fáról, és ettől megindult a szülés.

Elkezdtünk kopogtatni arra, hogy  mit érezhetett, vagy pontosabban mit érzett a magzat, amikor ez a baleset történt. Előfordul, hogy a magzati, vagy a születési időszakra történő kopogtatáskor hangok, színek, képek és érzések kerülnek elő, és ezek mindegyike kopogtatható.

Erika nem látott képeket, színeket, nem hallott hangokat. Viszont nagyon sok érzés előjött. Ilyeneket mondott:

“Nem vagyok biztonságban.”
“Félek.”
“Nagyon szűk ez a hely. Nagyon sötét van.”
“Veszélyben vagyok.”
“Ki kell innen menekülni.”
“Nem tudok kiszabadulni.”

Minden ilyen érzésre kopogtattunk, mindaddig, míg teljesen megnyugodott.

Amikor Erika 1 hét múlva visszajött,  elújságolta, hogy egész héten tükörben figyelte a nyugtalan szemmozgást – ami tökéletesen elmúlt. Ezzel párhuzamosan teljesen elmúlt a klausztrofóbiája is. Ezt azzal igazolta, hogy beszállt egy liftbe a barátnőjével (ezt több éve mindig elkerülte), és amikor a barátnője elkezdett ugrálni, ő is vele ugrált – és egyáltalán nem félt.

Ezután többféle módon is ellenőriztük a klausztrofóbiát (és a szemmozgást) – csakugyan és véglegesen elmúlt.

Ez a történet azzal válik teljessé, ha elmondom, hogy  Erikának van egy fiú ikertestvére. A fiú nem nagyon akart megszületni, csak Erika után 1 nappal jött a világra. És neki soha életében nem volt klausztrofóbiája. Hogyan lehetséges ez? Valószínűleg úgy, hogy az édesanyjuk esése a fiú szempontjából szerencsés volt. Őt valószínűleg nem érte az ütés, nem érezte, hogy nincs biztonságban, hogy feltétlenül menekülnie kell.

Nem minden születés traumatikus, nem mindig kell visszamenni a magzati korba! Ez egy lehetőség, amit az EFT kezelés során használhatunk, ha olyan problémával találkozunk, amit más módon nem sikerül megoldani.

 

Kérem, az alábbiakban írja meg véleményét.
Hasznos volt-e ez a blog? Vannak-e kérdései?

 

7 komment : “Egy klausztrofóbia megoldása”


 • okt.22-én megyek Peruba és előre rettegek a 17 órás repülő úttól. Éjjel rám jön a pánik, ha csak eszembe jut az út. Nagyon félek, hogy elvesztem az önkontrollom és nem fogok tudni uralkodni magamon. Viszek magammal Frontint valamint Rivotrilt, de nem tudom, hogy bízhatom e bennük, nem tudom, hogy leszedál e annyira, hogy nem indul be a menekülni akarásom. Van e valamilyen belső meditációféle, ami segíthet rajtam?!
  Ha a gép, vagy az adott tömegközlekedési eszköz mozgásban van, akkor nem jelentkezik a pánik, de ha megáll a repülőgép és az ajtót nem nyitják ki azonnal, végem van…
  Igaz ez villamosra buszra is. Ha csak egy ablak van a járművön, ami elhúzható és kiférek rajta, azonnal megnyugszom és nem jelentkezik a szorongásom. Voltam egy kineziológusnál, aki megállapította, hogy hat hónapos koromban a nyakamra tekeredett a köldökzsinorom. Marhaságnak tartottam, mivel én az ateizmusban sem hiszek és otthagytam a hölgyet…Sajnos a bátyám sokat kínzott gyermekkoromban ezzel az idegi defektussal.Gyakran megkötözött, szűk helyekre bezárt és élvezte őrjöngésemet. Talán ezek az ínpulzusok rögzítették bennem ezt a fóbiát. Valami kézzel fogható segítség, vagy valamilyen módszer kellene, hogy a rohamot elkerüljem.
  Köszönöm, ha válaszolnának!

  • Kedves László!

   Örülök, hogy ránk talált , illetve az EFT-re. Szerencsére nagy tapasztalatunk és gyakorlatunk van pánik és fóbia kezelésében.

   Várjuk szertettel néhány kezelésre még utazás előtt, szerencsére addig még van időnk megoldani ezt a problémát. Honlapunkon megtalál minden információt a kezelésekről. Hívjon minket telefonon és tudunk időpontot egyeztetni, kihez és mikor szeretne jönni.

 • 5 évvel ezelőtt egy sóbarlang liftjében kezdődhetett a klausztrofóbiám. Tavalyi év során volt egy arcüreg műtétem, melynek során az érzéstelenítési protokollt elrontották, emiatt az orr és szájüreg helyi érzéstelenítések miatti levegővételi blokkolás következett be, mely pánikrohamot idézett elő a műtőasztalon, majd a műtétet BE KELLETT fejezni, azaz nem volt menekvésem.
  Ezen élmények hatására kialakult egy pánikszerű szorongás a “nincs menekvéses” helyzetek kapcsán. Példaként a héten, megvásárolt repülőjegyet dobtam ki a repülés napján, mert előtte hajnalban bepánikoltam.
  Érdeklődöm, hogy tudhat-e valaki Önöknél segítséget nyújtani a szorongás/fóbia legyőzésében. Kivel vehetem fel a kapcsolatot?
  Üdvözlettel,
  Nagy Zoltán

 • Én szegeden élek. Szeretném megkérdezni, hogy a klausztrofóbiámat hol tudnám kezeltetni. A liftbe képtelen vagyok beszálni.Az MRI géptől egyenesen rettegek.Valami megoldást tud nekem ajálani?

  • Kedves Ildikó!

   Ha személyesen nem tudja vállalni, hogy eljöjjön a Budapesti központunkba kezelésre, megoldás lehet a Skype-os segítség.
   A részletekért, kérem, hívja kolléganőinket hétköznapokon 10.00 és 18.00 óra között a 06305680862-es telefonszámon.

 • Kedves András ! Érdeklödve olvastam ezt a bejegyzést is , és egyszerüen nem találok szavakat. Szinte el sem tudom képzelni Erika boldogságát aban a pilanatban amikor rájött , hogy nincs TÖBBÉ A FÉLELMI ÉRZÉS ! András azért kiváncsi lenékrá , hogy egy Szak Orvost mennyire érdekelne ez a gyógymod? Szána e rá időt ? Napjainkba sajnos nagyon sok a tragédia gyerekek elvesztik Szüleiket gondolom akkor ezeken is lehet segiteni ,szerintem sokal nagyobb fígyelmet érdemelne az EFT sokkal kevesebb lene az idegbeteg ember. Még nagyon sok sikert kivánok .Üdv Laci

  • Kedves Laci!
   Egyetértek, hogy az EFT nagyon figyelemreméltó módszer és meggyőződésem szerint viszonylag gyors és széles körű elterjedése várható. Korábbi tanfolyamainkon több orvos, egészségügyi szakdolgozó, pszichológus, stb. is részt vett már. Mindannyiukat elkápráztatták az eredmények. (A tanfolyamokon nem csak beszélünk erről, hanem sok-sok gyakorlat keretében mindenki át is éli a változásokat!). Nem csak a tanfolyamokon találkozom orvosokkal, hanem több orvos már páciensként is jelentkezett. Valóban igazad van, a gyermekek nagyon jól reagálnak az EFT-re, rendelőnkben külön gyermek-specialista foglalkozik velük, elsősorban tanulási, beilleszkedési, viselkedési problémákkal, de a szülők elvesztése is egyik szakterületünk (nem csak gyermekeknél).
   Üdvözlettel
   Sághy András

Szóljon hozzá Ön is!