Mik azok a korlátozó hiedelmek?

Mik azok a korlátozó hiedelmek?

Gary Craig, az EFT módszerének megalapozója, érdekes esettanulmányt közölt arról, hogy az EFT módszerrel hogyan lehet a sport-teljesítményt javítani.

Egy élvonalbeli motorversenyző (Paul), azzal kereste fel, hogy az eredményein képtelen javítani, világversenyeken a nyolcadik helyezésnél jobbat soha nem sikerül elérnie. Bármilyen felkészülési módszert alkalmaz, bármennyire úgy érzi is, hogy nagyon jól megy a versenyzés, a nyolcadik helynél jobb soha nem sikerül.

Rövid beszélgetés után kiderült, hogy Paul-nak tudat alatt az a mély meggyőződése, hogy ő soha nem lehet jobb, mint nyolcadik. Ehhez olyan hiedelmek társultak, hogy „nem vagyok elég jó”, „nem érdemlem meg, hogy jobb eredményt érjek el”, stb.

Gary Craig a meridián pontok kopogtatását
a következő mondattal kezdte el:

„Annak ellenére, hogy nem vagyok elég jó, mi lenne, ha a következő versenyen ötödik lennék?” A meridián pontok kopogtatásának az a hatása, hogy az eredeti hiedelmet („nem vagyok elég jó”) gyengíti, miközben egy új hiedelem kezd megerősödni („ezúttal ötödik is lehetek”).

eft módszer a sportban

"Mi lenne, ha a következő versenyen ötödik lennék?"

Nem lehetett rögtön azzal a mondattal kezdeni, hogy „mi lenne, ha első lennék?”, mert ez az adott pillanatban Paul számára annyira hihetetlen lett volna, hogy tudatos agya ellenállt volna a további kezelésnek.

A következő néhány versenyen Paul-nak sikerült az ötödik helyezést elérni, de ennél tovább nem jutott. Ez nem csoda, hiszen ebben a fázisban az volt a meggyőződése, hogy ő nem lehet jobb, mint ötödik.

Ő nem lehet jobb, mint ötödik?

Az EFT kezelések során fokozatosan jutottak el oda, hogy Paul el tudta hinni, hogy lehet harmadik is. Ekkor több versenyen egymás után harmadik helyezést ért el. Egy idő után a hiedelmeit sikerült úgy átalakítani, hogy elhitte, hogy akár győzhet is. Miután ezt elhitte, sorozatban tudott győzni.

Ekkor azonban felmerült egy új meggyőződés:

„képes vagyok győzni, kivéve a brazil és a monaco-i pályán.”

Miután az e pályákkal kapcsolatos negatív hiedelmeket és érzelmeket is kezelték, lehetővé vált Paul számára, hogy mindig a képességeinek megfelelően szerepeljen. Ez nem azt jelentette, hogy innentől kezdve mindig győzött. Azt jelentette, hogy a negatív gondolatok, hiedelmek, érzelmek nem akadályozták meg abban, hogy győzhessen. Innentől kezdve valóban a felkészülése és a képességei döntötték el, hogy hányadik lett.

0 komment : “Mik azok a korlátozó hiedelmek?”


  • Még nincs komment

Szóljon hozzá Ön is!